Plus size модели срещу стандартите в красотата

Plus size модели срещу стандартите в красотата
Снимка: Rob van Roon
14 Ноември 2017

Tabria Majors живее в Бруклин и е от известните в последно време plus size модели. В началото на ноември тя стана популярна в социалната мрежа Instagram само с три снимки, с които Tabria изразява мнението си по отношение на моделите с "перфектни мерки".

На снимките Tabria е облечена и позира по същия начин, по който някои от известните модели на Victoria's Secret.  Целта - да покаже, че по-закръглените дами може да изглеждат добре, но без да приличат на моделите от рекламите.

Към снимките Tabria написа:
"Може би тази година ще бъда за Helloween модел на Victoria's Secret, защото иначе не би се случило в истинския живот".

Снимките бързо станаха популярни. За кратко те събраха над 31 хил. харесвания в Instagram. Tabria не е първата, която се изправя срещу "твърде идеалните" мерки на някои модели в модния бизнес. Ashley Graham не един път е заявявала, че е била критикувана за външния си вид. Въпреки това тя окуражава жените по света да не се притесняват от теглото си, да се чувстват удобно в кожата си, без значение какъв размер дрехи носят.

През август (2017 г.) в Австралия се разви спор след ревю на бански костюми на Sports Illustrated. Дебатите бяха на тема дали закръглените модели, които дефилират по бански, насърчават затлъстяването. Публикувана статия в австралийския Daily Telegraph критикува включването на plus size модели в подобни събития, защото те отправяли "опасно послание" относно здравето. Според други, модният бизнес трябва да осигури поле за изява на жени с всякакви форми на тялото. Спорът тогава беше повдигнат от журналистката Soraiya Fuda, която написа, че ако модната индустрия спре да показва ужасно слаби модели, то не трябва да лансира и такива с "опасни за здравето" размери и форми. Редакторът на Sports Illustrated заяви пред местна телевизия, че с избора си на модели са отправили положително съобщение, а именно, че красотата не е един размер за всички.

През май тази година пък във Франция бе забранено да се наемат твърде слаби момичета за модели. Кандидатките за модния подиум трябва да са с тегло най-малко 55 кг и височина 1,75 м.

Прочетете още