Обещанията, които си даваме за НОВАТА година

Обещанията, които си даваме за НОВАТА година
Снимка: Marco Verch
2 Януари 2019

Ако вярваш, че нещо няма да се случи, то наистина няма да се случи. Същото е и ако вярваш в обратното - ние предпочитаме този вариант :)

Автоматично се приема, че новата година е ново начало. И човек обещава на себе си разни неща по начина, по който го прави за рождения си ден. Лошото е, че повечето хора очакват на 1-ви януари нещо да се промени едва ли не глобално. А е много важно как подбираш желанията си - още по-важно е как работиш за тях.

Обещанието е като обет – длъжен си дори и нищо друго да не направиш през годината, да изпълниш поне това, което си намислил в навечерието на празника. Хубавото е, че при новогодишните обещания имаш срок, който не е никак кратък. А знаем, че хората се плашат от кратки срокове.

Направете си експеримент - навръх новата година споделете гласно целите, които ще гоните през следващите 365 дни. Така ще имате поне още няколко арбитъра на бъдещите резултати (или липсата на такива). Споделянето пред свидетели е своебразен печат. Човек трябва да е точен и коректен първо със себе си, а после и с другите. Лошото е, че обикновено се получава обратното - когато поемем ангажимент към други хора, считаме, че сме точни и отговорни, а неглижираме отговорността към собствения си живот.

Важно е обещанията, които даваме, да са реални, без да се самозаблуждаваме. Не казвайте това, което другите искат да чуят. Ако не знаеш кой си, какво искаш и как да го постигнеш, няма как да се получи. Само осъзнатите действия стигат до явни и ясни резултати.

Водещото при източните философии е търсенето на баланс между крайностите. След всяко изкачване на поредния връх, виждаш следващия, който трябва да достигнеш. Но първо ще се сблъскаш със слизане надолу, път през равнина и едва тогава - ново изкачване. Затова, ако приемем това мъдро правило, че посоките надолу и нагоре в живота се редуват, ще изкачваме по-лесно собствените си върхове.

Бъдете и по-взискателни, и по-толератни към себе си. И нека 2019-та да ви донесе щастието и успехите, за които имате уменията и волята!

Прочетете още