Мики Маус става на 90!

Мики Маус става на 90!
Снимка: Stuart Webster
18 Ноември 2018

Рожденикът днес е необичаен! Любимият герой на Дисни - Мики Маус, става на 90 години! Анимационният герой се появява на екрана през далечната 1928г. в анимацията "Параходът Уили". Първоначално се озвучава от самия Уолт Дисни, а с течение на годините се превръща в легендарен образ за компанията. Ето защо тържествата по случай празника ще продължат няколко месеца. 

Образът на Мики Маус е създаден половин година преди да види бял свят. Ролята му е да замести Освалд Щастливия заек, но Мики се превръща в нещо много повече. Дори първоначално, Мики прилича повече на заек, отколкото на мишка.


Уолт Дисни прави няколко опита за неми филми с мишлета, но компанията се нуждае от нещо наистина голямо, за да оцелее. Със задачата се заема Мортимър Маус - това е и първоначалната идея за име. В първата официално излъчена анимация с участието на Мики, има не само озвучение на героя, но и звукови ефекти. След премиерата в Ню Йорк, успехът не закъснява! Затова 18 ноември се смята за рождения ден на легендарния анимационен герой. Това е датата, която дава старт на славния му живот. През 1935г. аниматорът Фред Мур прави Мики Маус по-подвижен и създава емблематичния образ, който познаваме и днес. 

Знаете ли защо Мики Маус има само 4 пръста?
От Дисни обясняват решението така: "Пет пръста са прекалено много за една мишка и ръката му ще прилича на чепка с банани. Освен това, един пръст по-малко значи и много спестено време за рисуване." Все пак, преди 90 години, всеки детайл се е правел ръчно. 



Пълното име на Мики Маус не е Мортимър Маус, а Майкъл Тъидър Маус.

Женен е! Да, Мики и Мини са не само супер сладка двойка, но и законни съпруг и съпруга. 



Първите му думи са "хот догс". Мики Маус е първият анимационен герой, който е роден в епохата на нямото кино, но проговаря. Именно това го прави толкова значим. 

Има звезда на алеята на славата. Мишокът е първият анимационен герой, удостоен с тази чест през 1978г. 

Преди 10 години саудитски духовен лидер обяви Мики Маус за "воин на сатаната" и пожела неговата смърт, защото пораждал снизхождение към гризачите. А те, според исляма, трябвало да бъдат изтребени. 

Преди дни, в Ню Йорк отвори врати специална изложба, посветена на Мики Маус, който ще бъде отворена до февруари. Отделно, седем редки стари плаката на Мики Маус се продават на търг, който съвпада с 90-годишнината от първото появяване на анимационния герой. Седемте лота датират от 30-те и 40-те години на миналия век.  Наддаванията в интернет се организират от аукционната къща "Сотбис" и ще продължат до 26 ноември. Лотовете са изключително редки и идват от Англия, Франция и Белгия, като два от плакатите са единствените оцелели екземпляри.

Прочетете още