Истински ли са козунаците за Великден

Истински ли са козунаците за Великден
img.bg.sof.cmestatic.com
3 Април 2018

Преди всеки празник хората се питат с какво ще бъдат изненадани от търговците на храни. Освен с високите цени, опасенията са насочени към качеството на традиционните храни. Когато наближи Великден интересът винаги е насочен към боите за яйца, козунаците и агнешкото. Преди 6 години изследване на „Активни потребители“ установи наличие на синтетични жълти багрила в козунаците, придаващи „апетитен“ цвят на продуктите, които не съдържаха необходимото количество яйца. За тазгодишния Великден се връщаме към темата за качеството на козунаците и проверяваме съставките на празничните храни. Повтаряме и тестовете за наличие на жълти бои за да разберем дали производителите продължават да използват тази спорна „иновация“ в иначе често рекламираните като „домашни“ и по „бабина рецепта“ козунаци. В проучването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от различни търговски вериги и от „женския“ пазар в София. Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите, т.е. от написаното от самите производителите. Анализите за съдържание на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория.

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Това е нарушение на националното и европейското законодателство. Трябва да се отбележи, че марката е закупена от големи търговски вериги, които би трябвало много добре да познават изискванията, които пренебрегват. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни.

Отсъстващите класически суровини
В традиционната рецепта, козунаците се правят от няколко евтини и широко разпространени суровини. Въпреки това, повечето производители са успели да спестят дори от тях. Както се вижда от таблицата с резултатите в 11 (от 16) марки липсва краве мляко. 

Традиционната рецепта:
В различните региони на България се използват множество рецепти за козунаци. Въпреки това основните съставки са еднакви. В козунаците се слагат брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин/свинска мас) и мая. Тези компоненти са задължителни за традиционния домашен продукт. В зависимост от предпочитанията, в козунака присъстват и локум, стафиди или други плодове, ядки и т.н.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено, във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците.



Във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Както се вижда от таблицата при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далеч от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители + 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от домашната рецепта. Купените „козунаци“ имитират сполучливо външния вид и вкуса на домашните, но са много далеч от тях спрямо вложените суровини и технология на приготвяне. Съчетаването на множество официално разрешени за употреба заместители и добавени химикали в индустриалните рецепти води до получаване на продукти с непредсказуеми качества, особено по отношение на здравословните ефекти. 


Източник: aktivnipotrebiteli.bg

           

Прочетете още