Индия забрани TikTok

Индия забрани TikTok
Снимка: Christoph Scholz
2 Юли 2020

Индия забрани десетки китайски приложения за смартфони и достъпа до популярни социални мрежи, след като властите в Делхи обявиха, че приложенията представляват "заплаха за националната сигурност". Сред забранените е социалната мрежа TikTok, приложението WeChat и видеоигрите Clash of Kings и Mobile Legends.

Списъкът включва поне 59 приложения, всички разработени от китайски компании. В решението се казва, че те "развиват дейност, заплашваща сигурността на държавата и обществения ред". Забраната идва след тежък граничен инцидент между Индия и Китай, при който бяха убити поне 20 индийски граничари.

Мерките от своя страна разгневиха редица инфлуенсъри в страната. Те призоваха своите фенове да ги последват в други платформи за социално споделяне и започнаха да публикуват видеоклипове в Instagram и YouTube, съобщи CNN. Някои от тях заявиха, че са съгласни с действията на правителството и пуснаха "прощални" видеа с #ByeTikTok.

Вчера от TikTok отговориха на забраната на правителството като поискаха то да даде "по-конкретни разяснения" за мотивите си. Компанията отрече да е споделяла информация за потребителите с което и да било чуждестранно правителство, в това число и китайското.

Все още не е ясно колко дълго ще продължи забраната. Това не е първият път, в който TikTok влиза в конфликт с индийското правителство. Приложението бе блокирано за кратко в страната миналата година, след като съдът постанови, че социалната мрежа може да представлява заплаха за децата заради риск от сексуален тормоз, порнография или кибератаки. Приложението бе възстановено седмица по-късно, след като компанията успешно обжалва решението на съда.

TikTok определено има какво да загуби от забраната в Индия. Това е една от страните, в които се наблюдават най-много изтегляния на приложението. То генерира близо 660 милиона инсталации след старта си през 2017 г., сочат данни на аналитичната фирма Sensor Tower, посочва още CNN.

Приложението наскоро придоби популярност в целия свят. Според Sensor Tower то е изтеглено 315 милиона пъти от януари до март. Цифра, която според аналитичната компания, надвишава резултатите на всяко друго приложение за едно тримесечие. 

Забраната на Индия обаче би могла да окаже голям негативен ефект върху приложението, което вече е изправено и пред засиления контрол от американските законодатели.

Прочетете още