Документален филм за Майкъл Джексън - ще свали ли Краля на попа от пиедестала?

Документален филм за Майкъл Джексън - ще свали ли Краля на попа от пиедестала?
Снимка: Daniele Dalledonne
11 Март 2019

Наследниците на Майкъл Джексън окачествиха като скандален и патетичен нов документален филм, който обвинява починалия певец в сексуално насилие над деца, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Филмът, в чието заглавие е използвано названието на ранчото на Джако в Калифорния, е заснет от Дан Рийд. Той е автор на няколко документални филма, един от които е посветен на атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж през 2015 г.

Продуцентите на "Да напуснеш Невърленд" потвърдиха пред сп. "Ролинг стоун", че двамата мъже са хореографът Уейд Робсън, който през 2013 г. заведе дело срещу починалия певец, и Джеймс Сейфчук, който бе завел дело срещу наследниците на Майкъл Джексън. Двете дела бяха прекратени през 2017 г. Дан Рийд обаче увери, че взел насериозно обвиненията срещу певеца. "На двамата мъже е била нужна голяма смелост, за да разкажат историите си - отбеляза той. - Не се съмнявам в достоверността им."

Стар епизод от "Семейство Спимпсън" с гласа на Майкъл Джексън ще бъде изтеглен от всички бъдещи излъчвания. Това обяви продуцентът на поредицата пред "Уолстрийт джърнъл". Няколко радиостанции в Нова Зеландия, Холандия и Канада обявиха, че спират излъчването на неговите песни, писа "Венити Феър". И това е само част от лавината от негативни последствия, които документалният филм "Напускайки Невърленд" има върху образа, както и наследниците на Краля на попа, който почина през 2009 г. на 50-годишна възраст.

Премиерата на филма на български език беше по онлайн стрийминг платформата HBO GO, а по телевизионния канал на HBO - в две поредни вечери на 10 и 11 март от 21 ч. Всяка от двете части е с продължителност от по 1 час и 56 минути.

Още в края на февруари наследниците на изпълнителя, които по данни на "Гардиън" са спечелили 2,1 мрлд. долара от смъртта на Джаксън насам, заведоха дело срещу HBO с мотивите, че документалният филм, съдържащ твърдения за сексуално посегателство върху деца, нарушава предварително подписано споразумение името на певеца да не бъде почернено. Те определиха филма като "осъдително очерняне" и се опитаха да блокират излъчването му. 

В "Да напуснеш Невърленд", се говори за двама мъже на около 30-годишна възраст, които уверяват, че станали жертви на сексуални посегателства от страна на Краля на попмузиката, когато били на 7 и 10 години. И двамата разказват приблизително сходни истории за това как като деца се запознават със звездата и семействата им постепенно стават близки с Джексън. Те твърдят, че с времето той се е превърнал в техен ментор и след като биват поканени в имението му "Невърленд", певецът постепенно започва да ги изолира от близките им и да злоупотребява с тях.

Представители на наследниците на певеца заявиха, че филмът наподобява "убийството от таблоиден характер, което Майкъл Джексън понасяше цял живот, а сега и в смъртта си". Те допълват, че "филмът взима предвид непотвърдени обвинения, които се предполага да са се случили преди 20 години, и ги третира като факт".

Според Иимон Форд, експерт в музикалната индустрия, наследниците на звездата са изправени пред безпрецедентно упражнение, в което трябва да се опитат да опазят най-доходоносното посмъртно състояние в историята на музиката. Той коментира, че това е съвсем нова ера в начина на управление на подобен тип наследства, тъй като става дума за борба срещу ограничаването, а не за повишаване на профила на даден творец. "В известен смисъл мениджмънтът на това наследство трябва да създаде наратива около един артист - те са режисьорите на разказа", допълва той.

Затова и от страната на Джексън поставят под въпрос надеждността на Робсън и Сейфчък и ги определят като "опортюнисти" и "признати лъжци". Освен това се опитват и да предложат алтернативно съдържание, свързано с певеца. В деня на излъчването на филма "Напускайки Невърленд" в САЩ - 3 март, те пуснаха в YouTube два негови концертни записа от 1988 г. - от Букурещ и от стадион "Уембли" в Лондон.

 

Прочетете още