5 юни - Световен ден за опазване на околната среда

5 юни - Световен ден за опазване на околната среда
5 Юни 2019

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни за насърчаване на осведомеността и действията за опазване на нашата околна среда. От своето честване през 1974 г. кампанията се е превърнала в глобална платформа, посветена на опазването природата, която се популяризира в над 100 страни.

"Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха" е темата на деня за 2019 г. 
Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.



Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки от нас да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. Ето няколко идеи:
 
- изключи светлините и електроуредите, които не използваш;
- провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето;
- не изгаряй отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха;
- използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша;
- премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита;
- изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение;
- компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци;
- използвай нетоксични бои



Река Дунав "транспортира" ежедневно до Черно море над 4,2 тона пластмаса, което прави 1,533 тона годишно, посочи румънската асоциация "Повече зеленина", която представи програма за борба и превенция на замърсяването с пластмаса на водите на река Дунав, насочена към местните общности и власти в дунавските селища, съобщава информационният сайт Зиаре. Програмата, наречена "С чисти води", включва дейности по почистване на бреговете на река Дунав в периода от 5 юни - Международният ден на околната среда, до 29 юни, когато е Денят на Дунав.


След това в периода юли - септември ще последва етап на идентифициране и прилагане на решения по превенция на замърсяването на водите на реката с пластмаса: развитие на инфраструктура за събиране и образователни, информационни и организационни дейности, насочени към всички възрасти. Почистването на бреговете на Дунав ще бъде приложено на практика от доброволци и жители на румънските дунавски селища, като Тулча, Браила, Галац, Черна вода, Кълъраш, Гюргево, Турну Мъгуреле, Дробета-Турну Северин и други, в партньорство с местните власти и Окръжните училищни инспекторати.




Инициаторите на програмата планират сътрудничество с европейски и световни институции като Международната комисия за опазване на река Дунав и организациите на ООН за околната среда и водите в контекста на проучвания, които разкриват, че замърсяването с пластмаса на световния океан е един от най-сериозните екологични проблеми в световен план.

Според някои оценки до 2050 г. е възможно във водите да има повече пластмаса отколкото риба. В рамките на акциите на асоциация "Повече зеленина" доброволци събраха над 350 тона пластмаса от гори, речни корита и туристически трасета, припомня Зиаре. 

Прочетете още