5 октомври - Международен ден на учителя

5 октомври - Международен ден на учителя
Снимка: Vladimir Fedotov
5 Октомври 2018

Учебната година стартира с пълна сила само преди броени дни, а на 5 октомври напомняме за Международния ден на учителя. Датата се чества официално от 1994г. от учителски организации по цял свят и сега повече от 100 държави в световен мащаб го почитат всяка година. Целта е да се мобилизира необходимата подкрепа за учителските организации сред всички хора и така да се гарантира, че са в състояние да отговорят на нуждите и желанието за знания на бъдещите поколения. 

UNESCO определя 5 октомври като празник за учителите и се стреми да насочи вниманието ни към огромните усилия, които се полагат, за да образоват и развиват умствените способности на децата. Броят на страните, които почитат празника на учителите, се увеличава всяка година, което се дължи и на невероятните усилия на представителите на Education International (EI). От своя страна това е организация, която събира в себе си всички специалисти в сферата на образованието в глобален мащаб и всяка година стартират различни кампании, за да припомнят за ролята на учителите. 

От EI искат да предизвикат обществен дебат относно най-сериозните трудности, пред които са изправени учителите, докато изпълняват професионалните си задължения. В момента организацията има над 400 члена и всяка година набира все по-голяма популярност, допринасяйки за отстраняване на най-сериозните проблеми, с които преподавателите се сблъскват в училище.

Учителите в развитите държави от Европейския съюз също имат сериозни проблеми. Изследване сочи, че преподавателите от Великобритания получават ежедневно неуважение от страна на учениците си. Не са малко и случаите у нас, включително на насилие над преподаватели. В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането, те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание. Интересен факт е, че един от най-великите български поети, известен с непокорния си дух и буен нрав – Христо Ботев, също е бил учител. Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание. 

Ролята на учителите е жизненоважна за формирането на нашия характер и е от ключово значение за начина, по който се формират личностите у децата. На 5 октомври почитаме подобаващо техните усилия. 

"Посредственият учител излага. Добрият учител обяснява. Водещият учител показва. Великият учител вдъхновява." 
Уилям Артър Уорд

"В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развива способностите на учениците си до предела им, великият учител ще ги накара да преодолеят този предел."
Мария Калас

"Лошият учител поднася истината, добрият учи да я намират."
A. Дистервег



"Учител, който обучава, без да е вдъхнал у учениците си желание да учат, кове студено желязо."
X Ман

"Задачата на учителя е да отваря вратите, а не да пробутва през тях учениците."

"Най-важното явление в училище, най-поучителния предмет, най-живият пример за ученика, е самият учител."
Фридрих Дистервег

"Има два вида учители: тези, които те напълват с толкова много информация, че не можеш да помръднеш и такива, които ти дават само малък подтик и можеш да скочиш до небето."
Робърт Фрост



"Истински успешен учител е този, от когото няма да имате нужда отново."
Ашли Брилиант

"Работата на учителя е да накара учениците си да прозрат в собствената си вътрешна сила и жизнеспособност."
Джоузеф Кембъл

"Учител, който нищо не научава от своите ученици, не е избрал подходящата професия."
Шарлота Волф

"За да бъдеш добър преподавател, необходимо е да обичаш това, което преподаваш, и тези, на които преподаваш."
В. О. Ключевски



"Учителят и дървото се познават по плодовете."
украинска поговорка

"Да обучаваш – означава да се учиш двойно."
Жозеф Жубер

"Гордостта на учителя е в растежа на засадените семена."
Дмитрий Менделеев

"Учителят не открива истината - той е проводник на истината, която всеки ученик трябва да открие сам за себе си."
Брус Лий 


 

Прочетете още