Започва седмицата на брака

Започва седмицата на брака
Снимка: tangi bertin
8 Февруари 2016

Седем предизвикателства за всеки от седемте дни на седмицата от 7 до 14 февруари - това са подготвили организаторите на Седмицата на брака за всички женени двойки, които решат да се включат в инициативата. Във Фейсбук страницата на кампанията се събират историите на брачни двойки, които искат да споделят своята рецепта за успешен брак.

Седмицата ще бъде отбелязана за пети път у нас. Целта й е да мотивира двойките да се грижат за взаимоотношенията си от една страна, а от друга - да вдъхнови живеещите без брак да сложат подпис.

Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя е вдъхновена от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари, в над 23 страни по света сред които: Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др. Инициативата насърчава провеждането на редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство.

В България, както и в редица държави-членки на ЕС, се наблюдава трайна тенденция, при която семейството като юридически съюз губи своето значение. Броят на браковете намалява за сметка на съжителствата без брак. Като резултат от тази тенденция, раждането на първо дете често предхожда сключването на брак. Броят на сключените бракове в България намалява непрекъснато от 1945 г. насам, като най-значително е намалението след 1990 година. През 2014 г. в България са сключени 24 596 юридически брака - с 2 653 повече отколкото през предходната година, а коефициентът на брачност е 3.4‰. Освен намаляване на броя на сключените бракове, в страната се очертава и трайна тенденция на увеличаване на средната възраст при сключване на брак както при мъжете, така и при жените. През 2000 г. средната възраст при сключване на брак за мъжете е била 30.0 години, а през 2014 г. тя достига 32.7 години. При жените тези стойности са съответно 26.4 и 29.4 години. Хората сега сключват брак 3 години по-късно отколкото преди 14 години. 

Седмицата на брака празнува здравия брак - съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си - с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство. Седмицата на брака е добро време да се замислим как да реализираме мечтата си за щастлив брак и да осъзнаем, че човекът до нас не е даденост. Седмицата е повод да излезем от рутината на ежедневието, да сложим брака си на фокус и да задълбочим близостта помежду си. Тя дава възможност на всяка брачна двойка да се включи в предизвикателствата по време на Седмицата, да развие умения за успешен и щастлив брак.



Сайтът на инициативата - www.brak.bg, предоставя различни идеи и материали за това как да се забавляваме заедно и да заздравим взаимоотношенията помежду си. Инициативата има превантивна цел - от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и посветят един на друг, а от друга - да разберат какво е нужно, за да поддържат близостта в брака си.

Прочетете още на: 
brak.bg

Прочетете още