Законопроект предвижда ограничаване на скоростта в населени места до 20км/ч.

Законопроект предвижда ограничаване на скоростта в населени места до 20км/ч.
www.shofiorski-kursove-sofia.com
11 Октомври 2017

Шофьорите, които преминават на знак „Стоп“, без да спрат, ще се разделят с книжките си, а след това ще бъдат пращани на психотест, за да си ги вземат обратно ако го издържат. Освен това, от контролните им талони ще бъдат отнемани по 13 точки. Това са част от новите предложения в поредния законопроект за промяна на Закона за движение по пътищата. Предложението идва от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението.

На заседанието е взето решение при нарушаване на правилата за движение, когато в превозното средство пътуват пътници, да се налага допълнителна глоба за всеки превозван човек. Заложеният минимум е 50 лева. Така при преминаване на червен светофар с още трима души в колата, глобата ще скочи със 150 лева, тъй като техният живот е бил застрашен. 

Друго предложение, което ще залегне в новите промени в закона, е за шофьори, които навлизат в насрещното движение и катастрофират. Те също ще остават без книжки, а за да ги получат обратно, ще трябва да минат на проверочен изпит. „Щом не познават знаците за забранено изпреварване и щом карат в насрещното, значи не са придобили достатъчно умения или са получили книжката си по другия начин“, казват пътните експерти, дали предложението. Те настояват и за това нарушение да се взимат 13 точки от контролния талон към книжката.

На шофьорите, които сами се удрят или излизат от пътя, също ще им се налага да се явяват на повторен изпит, който да установи дали наистина имат умения за водачи. Ако не го издържат, ще трябва наново да изкарат курсовете за шофьори и да се явят на изпит, преди да имат правото да седнат зад волана.

По-строга е и предвидената мярка за ограничаването на скоростта в населените места. Предложенията са тя да спадне до драстичните 20 км в час. Шофьорите, които си позволяват да карат по-бързо, ще бъдат лишавани от книжките си за определен период от време, а глобите ще са още по-драстични.


Източник: plovdivnews.bg

Прочетете още