Ураганите с женски имена

Ураганите с женски имена
Снимка: Jussi Ollila
12 Юни 2017

Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни от тези с мъжки, тъй като хората са склонни да подценяват тяхната разрушителна мощ, установило американско изследване, цитирано от световните агенции. От 70-те години на миналия век метеорологичните служби решили, че за да се избегне сексизмът, ураганите да бъдат кръщавани както с женски, така и с мъжки имена.

Преди това тези метеорологични явления носели само имена на дами, тъй като според поверията по света, женските настроения са толкова непредвидими, колкото и бурите.

Сега женските имена на ураганите се редуват с мъжки, а първият атлантически ураган с мъжко име е ураганът Боб от 1979 г. 

Промяната на именната система обаче е имала смъртоносни последици. Преименуването на ураган с име Чарли - на Елоиз, довело до три пъти повече жертви. Ураганите с прекалено женствени имена, се възприемат от населението като по-малко опустошителни. Бури с имена Кристина, Александра или Виктория звучат по-малко опасни от тези, кръстени Кристофър, Александър или Виктор.



Източник: vesti.bg

Прочетете още