Това видео показва невероятната връзка, която децата имат с майките си

tova-video-pokazva-neveroqtnata-vryzka-koqto-decata-imat-s-maikite-si
Снимка: Donnie Ray Jones
22 Април 2015

През призмата на науката, привързаността е резултат от процеса на свързване, който се случва между детето и обгрижващия го през първите няколко години от живота на детето. Първата година е година на нуждите. Основните потребности на детето се изразяват в докосване, визуален контакт, движение, усмивки и хранене. Когато бебето има някаква потребност, то я изразява като плаче. В идеалния случай обгрижващият е способен да разпознае и удовлетвори възникналата потребност. Благодарение на това взаимодействие, което се случва много хиляди пъти през годината, детето изгражда представата си за света като безопасно място и формира доверие към него. 

Необходими са двама, за да има свързване. То е задължително за оптимално мозъчно развитие и емоционално здраве. Ефектите от него се усещат на физиологично, емоционално, когнитивно и социално ниво. Колкото по-рано започне майката да опознава своето бебе и да създава интимна връзка с него, толкова повече това допринася за неговото психично здраве и развитие. Най-важно в тази връзка е да се създаде доверие между двамата, на основата на което бебето се развива емоционално и социално.

„Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“ Този експеримент го доказва:

nbsp;

Прочетете още