ТОП 10 на най-търсеното в Google през 2014-та

top-10-na-nai-tyrsenoto-v-google-prez-2014
Снимка: Global Panorama
27 Декември 2014

Гигантът Google публикува годишния си списък с най-популярните търсения за 2014-та,  разкривайки най-големите истории, които привлякоха вниманието на публиката през изминалата година. Обхванати са огромно количество търсения (няколко трилиона) от целия свят - от такива, които започват с "Как да...", до големите случаи, които ни разтърсиха - вирусът Ебола и конфликтите в Близкия Изток.

Актьорът Робин Уилямс, който посегна на живота си по-рано тази година, накара хора от целия свят да съсредоточат погледите си върху него и да го направят най-проучваната фигура за 2014-та.
"Уилямс е на първо място в нашата класация за глобалните тенденции. Забелязваше се дори увеличение на търсенията, свързани с изследвания на депресия и психическо здраве в дните след смъртта му", съобщи вицепрезидентът на Google Амит Сингхал, цитиран от АФП и БГНЕС. Уилямс беше открит мъртъв на 11 август в дома си в Мерин Kаунти, северната част на Сан Франциско. По-късно следствието установи, че той се е обесил. 



Мондиал 2014 и вирусът Ебола с кризата в Африка, заемат втора и трета позиция в най-търсените теми за 2014-та. 
"Световната купа в Бразилия имаше значителен дял от незабравими моменти и прикова всички към телевизорите и мобилните устройства през цялото лято. От ухапването на Луис Суарес, отекнало в цял свят, до блестящото представяне на Тим Хауърд срещу Белгия и невероятния път на Германия към четвъртата им титла, състезанието отговори на своята репутация.", отбелязва Google. 


Бедствията с малайзийските авиолинии също привлякоха световното внимание с разбилия се през юли МН17 над Украйна и с изчезналия МН370, за който е потърсена информация от над 200 000 потребителя.



Ice Bucket предизвикателството (кофи с ледена вода), в което се включиха много публични личности, е позиционирано под номер 5 спрямо търсенията, следвано от играта за мобилни телефони Flappy Birds.

Припомняйки си топ събитията от 2014-та, на челни позиции са потърсените информации за терористичната група ISIS (Ислямска държава в Ирак и Сирия), Олимпийските игри в Сочи и австрийския победител в Евровизия - Кончита Вурст. 



Името на Дженифър Лоуренс - голямата звезда от "Игрите на глада", е най-кликаното в Google през 2014-та. Редом до красавицата се нареждат Ким Кардашян и актрисата Джули Гайе, която е бременна от френския президент Франсоа Оланд.



Гладният за нови технологии свят, полудя при появата на iPhone 6 - телефонът е сред най-проверяваните устройства в Google. Следващите са Samsung Galaxy S5, Nexus 6 и Motorola's Moto G.

Спортистите, които бяха ненадминати по привличане на внимание през последните месеци, са колумбийският футболист James Rodriguez, играещ за Real Madrid и германският състезател на Формула 1 - Michael Schumacher. Той пострада при ски-инцидент на 29 декември миналата година и дълго време бе в кома от получените травми на главата. Въпреки мрачните прогнози на някои специалисти, Михаел Шумахер спечели най-важната победа в живота си.



Големите имена, с които се разделихме през 2014-та, също са били сред най-търсените в Google.

ТОП 10 на най-популярните търсения за 2014-та обрисува картина на човечност, която не ни изненадва особено и все пак, привлича интереса.
"Това беше година, в която бяхме съкрушени от смъртта на любим комик и гледахме новини за потресаваща самолетна катастрофа и ужасяваща болест. Бяхме пленени от спортни събития и се забавлявахме с птици, кофи с ледена вода и замръзнала принцеса."
Mario Aguilar обобщава: „Не можем да избягаме от природата си. Година след година ние се докарваме до истерия от едни и същи глупави неща и събития... и в края на всяка година, е наистина забавно да погледнеш назад и да видиш какво те е изкарвало извън релси, какво е събудило страх или радост у теб през последните 12 месеца.” 


Прочетете още