Световен ден за защита на лабораторните животни

Световен ден за защита на лабораторните животни
i.kinja-img.com
24 Април 2017

Ами ако заменим експериментите върху животни с експерименти върху хора-доброволци?

Попаднахме на два филма, които имат отношение по въпроса: Black Sheep (2006) и The Breed (2006). Общото между тях е, че животни, подлагани на генетични експерименти, мутират и стават опасни за хората.

Използването на животни за провеждане на опити е започнало още през 17 век с философските идеи на Рене Декарт. Според него, животните нямат душа и не изпитват болка. Движенията и звуците им смятал за механични явления. Едва през 1878 година в Англия е приет закон за пълна забрана за опити с животни. Пълна забрана за опити БЕЗ упойка. Към днешна дата тези експерименти са забранени в Белгия, Холандия и Великобритания. Миналата година най-голямата компания за производство на безалкохолни напитки, реши, че няма да финансира провеждането на опити върху животни. Съобщението беше на организацията за защита на животните - PETA, цитирана от Ройтерс. Месец по-рано, конкурентът на компанията също обяви, че се отказва от опитите върху животни. 

В лабораторите на компаниите, които все още работят по този начин, загиват над 50 000 животни годишно. Компаниите, които са против и не използват животни за провеждането на лабораторни опити, имат етикети със специален надпис върху продуктите си: „Not tested on animals“, „Against animal testing“ или „Animal friendly“. Това се среща предимно в Западна Европа, в България все още няма практика да се внасят такива стоки.

Наскоро Европейският парламент поиска от Европейската комисия да потърси начин за преустановяване използването на примати за научни експерименти. В европейските лабораториите има повече от 10 000 човекоподобни маймуни, върху които всяка година се тестват нови лекарства. Причината е, че ДНК-структурата на приматите, в огромен процент съвпада с тази при хората. Европейския парламент наблегна на факта, че в момента 26 на сто от видовете примати са застрашени от изчезване, а в същото време лабораториите продължават да използват човекоподобни маймуни, заловени в естествената им среда.

Каква е алтернативата?

Ако се забранят напълно експериментите върху животните, върху какво ще се правят опити? Отговорът идва от компютърните технологии. Те са надеждата на експерименталната медицина, фармацевтичните и козметични компании. Разработени са компютърни програми, позволяващи разчитането на опасността на едно или друго вещество в зависимост от неговата концентрация или съвкупност с други вещества. 


Източник: avangardisco.wordpress.com

 

Прочетете още