Шоколадът ни прави по-умни

Шоколадът ни прави по-умни
Снимка: Janine
17 Октомври 2018

Ако обичате да хапвате шоколад, правете го с мисълта, че той повишава вашата интелигентност. Австралийски учени официално доказват, че от редовната консумация на шоколад поумняваме.

В дългосрочното проучване на екипа са участвали около 1000 души на възраст над 30 г.. Начинът на хранене на участниците бил много точно следен в продължение на няколко години. Австралийският екип учени установили изненадваща връзка: хора, които поне веднъъж седмично ядат шоколад, се спрвят по-добре с тестовете за интелигентност, отколкото онези, които рядко или никога не се отдават на сладостта му.

Наред с това любителите на шоколада се оказват с по-добра визуална памет,  концентрират се по-добре и имат по-добро абстрактно мислене. Шоколадът е причина за по-голямата интелигентност. Според изследователите това вероятно се дължи на така наречените флавоноиди. Има фитохимикали, които се съдържат предимно в тъмния шоколад и оказват положителен ефект върху дейността на мозъка.

Консумацията на големи количества шоколад може да възстанови и дори да подобри зрението, установиха американски биолози. По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиарда – 25-30%  от населението на света страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век.

Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените. Разпространението на късогледството кара учените и медиците да търсят нови методи за борбата с отслабването на зрението, които да не изискват хирургична намеса. Например, консумацията на големи количества моркови или боровинки помагат на очите по-бързо да се възстановят от различни травми, но не подобряват самото зрение. Консумацията на тъмен, а нe на млечен шоколад, подобрява работата на очите, повишава контрастността, която се проявява особено при четенето на текст с дребен шрифт. Това говори в полза на шоколада, който наистина помага на очите.


Източник: www.nationalgeographic.bg

Прочетете още