Ще създаваме и търсим сайтове на кирилица

Ще създаваме и търсим сайтове на кирилица
Снимка: Kecko
26 Май 2016

Българската идентичност вече и в мрежата. До дни страната ни ще си има свой официален домейн на кирилица. Проектът е факт след близо 7 години чакане и редица пречки. Интернет адреси на чист български. Реалност до броени дни. Пламена е част от международния екип, разработващ проекта вече 7 години.

„Ще отбележим пускането на домейна на кирилица ".ею". Това ще позволи на българските граждани да започнат да регистрират своето онлайн присъствие изцяло на български”, казва Пламена. А до края на годината се очаква да можем да създаваме и сайтове на кирилица с окончанието ".бг".

„Малки деца, възрастни хора, тези които не са изучавали английски език, това за тях ще е най-голям плюс”, обяснява Христо Славов, регистратор на сайтове. Христо работи като регистратор на интернет сайтове. Промяната ще улесни задачата му да открива латинска транскрипция на всяка дума от родната ни реч.

„Не можеха еднозначно да се изписват тези символи - "ю", "я", "ч". Например град "Перущица" или "гювеч" много трудно можеха еднозначно да бъдат изписани”, обяснява той. Забавянето на българския домейн е дошло от бразилския. Визуално ".br" наподобява прекалено много нашето ".бг". Проблемът вече е решен и всички страници на кирилица ще са достъпни за света. Всеки, който може да борави с кирилица, независимо къде се намира - в САЩ, в Европа или друга част на света, ще може да отваря адресите на кирилица.".

Плюс от кирилицата в мрежата ще имат и най-малките потребители. Методи е програмист и добре познава латинските символи. Иска обаче дори в Интернет дъщеря му да борави само с родния си език.

„Домейнът на кирилица ще допринесе за ограмотяването на българските деца, тъй като всички знаем във форумите как се пише - на латиница. SMS-и как се изпращат”, казва програмистът. Миналата година със свой нaциoнaлeн дoмeйн нa ĸиpилицa се сдоби и Maĸeдoния - ".мĸд". Дoмeйни нa ĸиpилицa имaт още Pycия, Бeлapyc, Cъpбия, Уĸpaйнa, Kaзaxcтaн и Moнгoлия.

Източник: novanews.novatv.bg

Прочетете още