Разстоянието от един Facebook потребител до всеки друг - само 3,5 приятели

Разстоянието от един Facebook потребител до всеки друг - само 3,5 приятели
Снимка: xioubin low
7 Февруари 2016

Повече за експеримента "Светът е малък" и теорията на шестте степени на разделение:

Специалисти на Facebook са проверили теорията на шестте степени на разделение (Six Degrees of Separation) в социалната мрежа. Оказва се, че всеки двама Facebook потребители се свързват един с друг средно с по-малко от четири нива на общи "приятели".

"Шест степени на разделение. Между нас и всички останали на тази планета. Президентът на Съединените щати. Гондолиер във Венеция. Само попълнете имената... Всеки човек е нова врата към други светове. Шест степени на разделение между мен и всички останали на тази планета. Но трябва да се намерят правилните шест човека..." - Джон Гуайър (John Guare), автор на пиесата "Шест степени на разделение"(1990).

Оригиналната теория е формулирана за цялото население на Земята, а новите изводи са на база само на данните от Facebook, съобщава блогът на изследователите на компанията. Всеки човек от 1,59 милиарда души, регистрирани потребители на Facebook, е свързан с всеки друг човек средно посредством три и половина други хора. Средната дължина на "човешката верига" в този случай е 4.57, което съответства на 3.57 посредници или "степени на разделение".

Историята на експеримента "Светът е малък"

Теорията гласи, че всеки двама човека на Земята са разделени от не повече от пет нива на общи приятели и съответно, на шест нива на връзки. Теорията е формулирана през 1969 г. от американските психолог Стенли Милграм (Stanley Milgram) и Джефри Травърс (Jeffrey Травърс). Предложената хипотеза била, че всеки косвено е познат с всеки друг човек на планетата чрез верига от познати средно, състояща се от пет лица.

Милграм направил следния експеримент, наречен "Светът е малък": Избрани са два възможно най-отдалечени един от други американски града - както географски, така и социално. Отправни точки са град Омаха, Небраска, и Уичита, Канзас, а крайната точка е Бостън. На жителите на Омаха и Уичита са раздадени 300 плика, които трябвало да стигнат до определен непознат човек, който живее в Бостън. Пликовете можело да се предават само по приятели и роднини. До търсения човек достигнали 64 плика. Милграм установил, че средно всеки плик преминава през пет човека. Така се ражда теорията на "шестте степени на разделение".

Един от пътищата на писмата в експеримента "Светът е малък" на Милграм - вижте тук (линк).

Експериментът на Милграм е повторен от учени от катедрата по социология в Колумбийския университет, но е използвана електронна поща. На почти 100 000 души доброволци е предложено предизвикателството да достигнат до 18 човека от 13 различни страни по света. Съобщено било името, професията, селището, в което живеят и образованието им. Първият успешен опит станала електронната поща на човек, живеещ в засекретено градче в Сибир. Доброволец от Австралия намерил електронния адрес на сибирската "цел" само с четири препращания.

На експерти от Microsoft им трябвали две години за анализ на данните, получени за месец комуникации на 242 720 596 участници по веригата. Обемът на данните от проучването бил около 4.5 TB (терабайта). Тази база данни показала, че всеки един 240-те милиона потребители могат да "стигнат" до друг средно с 6.6 "стъпки". Изследователите математически доказали теорията.

Математически израз

Теорията на шестте степени на разделение в вид на граф. Познанството между двама човека е изобразено като ребро на графа, върховете на графа са хората.

В математика съществува *граф на име "Светът е малък", който се характеризира с това, че повечето от върховете не са съседни, но практически всеки връх е достъпен с малък брой стъпки. *Графът е математически обект, който се състои от върхове (възли), свързани с дъги (ребра) и се използва за решаването на редица интересни задачи от практиката. Графът "Светът е малък" има свойство: ако вземем два произволни върха a и b, то те най-вероятно не са съседни, но единият е достъпен от другия по малък брой преходи през други върхове. Графът "Светът е малък" се определя като мрежа, в която типичното разстояние L между два произволно избрани върха (количество на стъпките, необходими да се достигне от единия до другия) се увеличава пропорционално на логаритъма на броя на възлите N в мрежата.

В контекста на социалните мрежи, това води до феномена "Светът е малък", което означава, непознати хора могат да се свържат чрез малък брой междинни познати.

Много неща в реалния свят са моделирани чрез графа "Светът е малък" - социални мрежи, уикита, като Wikipedia, а и генните мрежи проявяват свойствата на графа "Светът е малък". В информатиката се използва за развитие на протокола peer-to-peer или P2P, за алгоритми за маршрутизация в интернет, а също и алгоритми за търсене в мрежи от всякакъв вид.

Светът е станал още по-малък 

Всеки човек по света от 1,59 милиарда души, регистрирани потребители на Facebook, е свързан с всеки друг човек със средно три и половина други хора. Средната дължина на "човешката верига" в този случай е 4.57, което съответства на 3.57 посредници или "степени на разделение". 

Според разработчиците "степените на разделение" са намалели за последните пет години. През 2011 г. учени от Университета Корнел и Университета в Милано, съмесно с програмисти на Facebook изчисляват средната стойност за 721-те милиона души, използващи мрежата по това време и са установили, че е била 3,74 (4,5). Сега с два пъти повече хора, използващи продукта, сме станали по-свързани, съкращавайки разстоянието между двама души в света.

Изчисляване на това число за всичките милиарди хора и стотици милиарди приятелски връзки е предизвикателство. Изчисляването на степента на разделение в мрежа със стотици милиарди ръбове е грандиозна задача, тъй като броят на хората расте много бързо с всяка степен.

Представете си един човек с 100 приятели. Ако приемем, че всеки един от приятелите му също има 100 приятели, тогава броят на "приятелите-на-приятелите" ще стане 10 000. Ако всеки един от тези "приятели-на приятели" също има 100 приятели, тогава броят на "приятелите-на-приятелите-на-приятелите" ще бъде 1 000 000. Някои от тези приятели, може да съвпадат, така че трябва да се филтрират до уникални връзки. Ние са само две степени, а броят вече е огромен. Всъщност този брой расте още по-бързо, тъй като повечето хора във Facebook имат повече от 100 приятели. А това изчисление трябва да се направи 1,6 милиарда пъти, за всеки човек във Facebook.

Споделяйки тези трудности, програмистите на Facebook разказват, че са използвали статистически алгоритми. Още подробности за изчислениято, както и собствената си степен на свързаност може да видите в блога на разработчиците на Facebook.

Степента на разделение на Марк Зукъбърг е 3.17, а вашата?


Източник: offnews.bg

Прочетете още