Спечели страхотни награди от Shell Eco-marathon!

Спечели страхотни награди от Shell Eco-marathon!
9 Април 2015

Колко километра можеш да изминеш с 1 л гориво или 1 кВтч енергия?
 
Shell Eco-marathon изпитва границите на енергийната ефективност на пътя, като предизвиква студенти и ученици да конструират най-енергийно ефективните автомобили и да се състезават с тях. 
 
Включи се в предизвикателството на Радио ENERGY и Shell Eco-marathon !
 
Всеки делничен ден от 14 до 30 април следи Facebook страницата на ENERGY за дневния въпрос. Отговори правилно и можеш да спечелиш страхотни награди - мултифункционален манометър, мултифункционално зарядно устройство за автомобил, часовник и много други.






 

*ЗА SHELL ECO-MARATHON

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество горивоили енергия.

3688 км, изминати с еквивалента на 1 л гориво, е абсолютният рекорд в Shell Eco-marathon до момента. Той принадлежи на френски отбор в категория „прототипи“, задвижвани от бензин, и е поставен през 2011 г. на пистата EuroSpeedway Lausitzв Германия.

30 ГОДИНИ ИНОВАЦИИ

Идеята за състезанието се заражда още през 1939 г., когато двама учени от лаборатория на Shell в САЩ правят приятелски облог кой ще измине най-дълго разстояние с най-малко количество гориво.

През 1985 г. 25 автомобила, конструирани от дървен материал, се нареждат на стартовата решетка във Франция, за да участват в първото издание на Shell Eco-marathon. Днес - 30 години по-късно, надпреварата включва над 4000 студенти от над 30 страни на Стария континент.

От своето създаване насам състезанието поощрява студенти и ученици на възраст между 16 и 25 години да развиват допълнително своите интереси в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. Целта е по този начин да се демонстрира потенциала за реализиране на високи нива на енергийна ефективност на пътя чрез влагане на нови технологии и иновации.

Как протича състезанието?

Студентите участват в две категории:

Прототипи: футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност

Градски тип: сходни с конвенционалните автомобили

РЕЗЕРВОАР НА АВТОМОБИЛ В SHELL ECO-MARATHON

Автомобилите се задвижват с един от следните видове източници на енергия:   - Двигатели с вътрешно горене: бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ (GTL) и компресиран природен газ (CNG)

- Електрическа мобилност: водород и електрическа батерия (с възможност за добавяне на соларен панел)

Всички екипи минават стриктна техническа инспекция на място, с оглед осигуряване на безопасността и честната конкуренция. Автомобилите трябва да отговарят на правилата за безопасност на Shell Eco-marathon – това е условие те да бъдат допуснати до пистата. Техническият екип на Shell Eco-marathon извършва изключително детайлна оценка, в т.ч. измеренията на автомобилите, тяхната безопасност и двигатели.

На градското трасе в Ротердам отборите трябва да изминат 10 обиколки за 39 мин със средна скорост най-малко 25 км/ч за валиден опит. Това възлиза на 16,117 км. Техническият екип измерва консумацията на гориво/ енергия за всеки опит и го приравнява към 1 кВтч или 1 л гориво. За да пестят гориво, отборите използват двигателите единствено за ускоряване, след което ги изключват напълно.

Локацията: Ротердам

Shell Eco-marathon Европа се провежда в гр. Ротердам, Холандия от 2012 г. Тази специално изградена за състезанието писта в градски условия с пет 90-градусови завоя постави нови предизвикателства пред отборите – да направят своите автомобили максимално приложими за градска среда. От уменията на пилотите да спират, ускоряват и завиват зависи поне 50 % от представянето на отбора. Ежегодно в Ротердам състезанието се радва на над 40 000 ентусиазирани посетители. Те имат възможност да научат как новите технологии ще променят бъдещето на енергията и мобилността.

Запознайте се с българските отбори

От 2008 г. насам България участва със свои отбори в европейското издание на Shell Eco-marathon. Родните отбори достойно представят страната ни в състезанието за интелигентна мобилност и енергийна ефективност на пътя. Сред основните български участници през годините са студентите от Технически университет – София и Технически университет – Варна.  През 2013 г. в надпреварата се включва трети български отбор – този на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ от град Чепеларе, а през 2014 г. – отборът на Русенски университет „Ангел Кънчев”.

Технически университет – София

Технически университет – София е първият и най-успешен български участник в Shell Eco-marathon Европа. От 2008 г. насам отборът се състезава в категория „градски тип“, защото според студентите тази категория има огромен потенциал за иновации. При разработването на своите автомобили за състезанието отборът залага на капкообразна форма на купето като максимално аеродинамична. В началото студентите на ТУ-София разработват хибридни двигатели, след това се спират на електродвигатели, като в различните издания на състезанието използват електрическа батерия (plug-in) или горивна клетка с водород. Сред постиженията на отбора са 4-то място в Shell Eco-marathon Европа през 2011 г. с автомобил с горивна клетка с водород (63 км с 1 кВтч), 2-ро място през 2012 г. с електромобил с plug-in батерия (188.5 км с 1 кВтч), както и 2-ро място през 2013 г. с автомобил с водородна горивна клетка (83 км с 1 кВтч). През 2015 г. отборът на Технически университет – София подготвя изцяло нов автомобил, който ще бъде захранван с горивна клетка с водород.

Технически университет – Варна

Студенти на Технически университет – Варна участват в Shell Eco-marathon Европа от 2009 г. Още през 2010 г. те постигат забележителното трето място в категория „прототипи“, задвижвани от пропан-бутан. През 2014 г. отборът за първи път участва в състезанието с автомобил в категория „градски тип“, приемайки по този начин по-голямо предизвикателство в хода на своята подготовка. Студентите от Варна ще посрещнат 30-тото юбилейно издание на Shell Eco-marathon Европа през 2015 г. с автомобил в категория „градски тип“, захранван от компресиран природен газ (CNG) – в унисон с последните нововъведения в състезанието от тази година. 

Русенски университет „Ангел Кънчев“

2014 г. бе дебютна за отбора на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Те избраха автомобил в категория „прототипи“, задвижван с електрическа батерия, и с него успяха да изминат 168.27 км с 1 кВтч, което им отреди 23-то място в крайното класиране. Отборът е амбициран да подобри своето представяне през 2015 г. с нов футуристичен автомобил в същата категория и с подкрепата на своя университет, на община Русе, както и на цялата местна общественост.

Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”, гр. Чепеларе

Със своя успешен дебют в Shell Eco-marathon Европа 2013 младият гимназиален отбор от Родопите доказа, че пред амбицията и таланта няма бариери. Изминавайки 155,57 км с 1 кВтч енергия, техният прототип, задвижван с електрическа батерия и солар, се класира на 24-то място от общо 36 отбора в тази категория. Успешното им участие продължи и през 2014 г. През 2015 г. отборът подготвя изцяло нов автомобил в категория „прототипи“ с електрическа батерия. 

Прочетете още