Психология на мисълта: съществените разлики между бедните и богатите

Психология на мисълта: съществените разлики между бедните и богатите
cache-blog.credit.com
21 Февруари 2017

В социалните мрежи се появи снимка, която ни накара да признаем, че показното щастие, изразено в пари, коли, снимки на личния живот, успехи, е съществена част от идеята на съвременния човек за смисъла на живота му. Щастието започна да зависи от like-овете под снимката. Емблемата на пуловера. Марковите дънки. Коженият колан. Скъпите обувки. Часовникът. Очилата. Щастието стана опаковка. 

Надписът на снимката гласи: "138 милиарда на едно място и нито 1 видим череп на Philipp Plein или емблема на Dolce & Gabbana."

Бедните ядат два или три пъти повече от богатите. И това не е, защото изразходват повече енергия в труда и ръчната работа. Резултатът от този режим е тенденция към пълнеене. Бедните се обличат по-топло от богатите. След глада, студът е втория бич, от който се страхуват най-много. 

Бедните по рождение са уседнали. Те не могат да пътуват леко с малко багаж, а трябва да бъдат обградени с подготовка и предпазни мерки - тоест натоварват се с безполезен багаж. И най-малкото мърдане при тях е равнозначно на миграция.

Обикновено работата им е изтощителна и неприятна, затова бедните имат две скъпи мечти, които са на практика едно и също нещо: почивни дни и пенсиониране. Необходимо е човек да принадлежи към управляващата класа, за да може да игнорира тези два миража.

Бедните са жадни за важност. Бедните не гледат по-далеч от средните класи, към които са устремени да принадлежат възможно най-бързо. 

"Който е наистина богат, не знае колко получава. А той не участва в анкети. Тези социологически проучвания не достигат дори до 0,1 процент от богатите."



Богатите хора се концентрират върху възможностите, а бедните хора се концентрират върху пречките.

Богатите хора се възхищават на други богати и успели хора, докато бедните хора ненавиждат богатите успели хора. Богатите хора се асоциират с позитивни успели хора, докато бедните хора се асоциират с негативно настроени хора.

Богатите хора искат да промотират себе си и ценностите, докато бедните хора не искат. Богатите хора са по-големи от техните проблеми, докато бедните оставят проблемите да ги смечкат.

Богатите хора избират да им се плаща въз основа на постигнати резултати, а бедните въз основа на изработено време. Богатите хора се концентрират върху състоянието си, докато бедните се концентрират върху доходите си. Богатите хора управляват парите си добре, докато бедните хора се справят добре с лошото управление на парите си. Богатите хора карат парите си да работят здраво за тях, докато бедните хора работят здраво за парите си.

Богатите хора действа въпреки страха, бедните хора позволяват на страха да ги спира. Богатите хора постоянно се учат и израстват, докато бедните хора си мислят, че знаят всичко.

Прочетете още