Професиите, при които се срещат най-много психопати

Професиите, при които се срещат най-много психопати
Снимка: Johnny Silvercloud
18 Май 2018

Не всеки психопат има профила на серийните убийци от популярни филми. Обикновено, психопатите са... съвсем нормални хора, но "под прикритие". И точно това ги прави трудни за различаване. 

Дебелите книги определят личностите с психопатичен характер като надути хора, умеещи да манипулират околните. Психопатите се познават лесно по това, че държат на кариерата. Много от тях заемат лидерски позиции, защото са безскрупулни или с опасен чар и безстрашие. Изключително добри са при взимането на бързи решения, но не са привлечени от показването на повече емоции. Имат ниски нива на страх, устойчиви са на стрес, не са съпричастни, но за сметка на това са коравосърдечни; у тях отсъства чувство за вина; егоцентрични са, понякога и с повърхностен характер, склонност да манипулират, безотговорни и импулсивни. Антисоциалното им поведение се характеризира с паразитен начин на живот и престъпна дейност.

Британски учени са направили списък с професиите, в които се подвизават най-много психопати. Наричат се "функционалните психопати" и са непоколебими, харизматични личности, които използват качествата си, за да изпъкнат в работата си, а с това и пред обществото. Английските психолози ги класифицират в този ред: 

10. Държавен служител

9. Главен готвач

8. Духовно лице

7. Полицай

6. Журналист

5. Хирург

4. Продавач

3. Водещ в радио/телевизия

2. Адвокат

1. Изпълнителен директор

Прочетете още