Продават малко сърненце за 5 лева

Продават малко сърненце за 5 лева
6 Юни 2018

Сигнализацията от страна на "Дивите животни" алармира и информира за вредата, която незнаещият човек може да нанесе на горските обитатели.

"В последните няколко седмици стана ясно, че в нашата страна цари тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато майката се храни наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го, реално го отнемат от майката.

Липсата на информираност не е най-страшният проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен.

Вчерашния случай показа далеч по-страшната реалност, а именно това, че има хора (дори цели групи), които целенасочено претърсват гората за малки сърнета. Имахме непотвърдена информация, че нещо такова се случва в някои села около София. Вероятно се случва и в другите райони от страната.

Малката Нели е само на ден. Пъпната връв още не е изсъхнала. Тя е само килограм живот, но вече е средство за печалба.

Вчера, мъже, предлагащи гъби за продажба, са предложили на човека, който се е спрял заради гъбите, да купи малко сърне за 5 лв. Представете си, отварят плика и питат: "Искаш ли го и това за 5 лв?!", а ти онемяваш. Новороденото сърне лежи тихичко в локва от урината си в найлоновата пазарска торба и съдбата му е или в тенджерата, или домашен любимец на някой...

След последвалата схватка, сърнето е взето и предадено на нас, а човекът, спасил сърнето от печалбарите, е с травма на китката - не знаем за сега колко сериозна. Новородената Нели дълго ще плаче за майка си, а майката ще я търси напразно...

*** 
МОЛИМ!, ако забележите малко сърне в двор или ви предложат такова за продажба, или знаете, че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.

Списък с регионалните дирекции по горите, можете да намерите тук (линк)."



Прочетете още