Почивката от Facebook е полезна

Почивката от Facebook е полезна
Снимка: Book Catalog
25 Юли 2019

След последните събития около Facebook доста хора започнаха да обмислят варианта да изтрият своя профил или временно да спрат да използват социалната мрежа. Решението за подобно действие е индивидуално, но за някои хора е изключително трудно дори за няколко дни да спрат да използват Facebook. Eкип от изследователи на University of Queensland проведоха много интересно проучване, за да разберат колко подходяща идея е да си дадем почивка от най-популярната социална мрежа в интернет. Резултатите са доста любопитни, предаде BusinessInsider.

Доброволците в проекта споделят, че след пет дни без отваряне на Facebook, се чувстват позитивно и усещат сериозен спад в нивата на стрес. Липсата на активност в профила ви за кратък период от време е доста благоприятен и редуцира значително количеството кортизол в кръвта. Продължителното отсъствие от социалната мрежа, обаче, ще има обратен ефект, тъй като много хора започват да се чувстват напрегнати и разтревожени. Основната причина е, че не знаят какво се случва с приятелите им, с които са свързани във Facebook.

Експериментът обхваща 138 активни потребители, които прекарват средно по 2.5-3 часа на ден в социалната мрежа. Участниците попълват въпросник, на който дават отговори, свързани с физическото, емоционалното и психическото им състояние. Половината от тях спират да използват Facebook за пет дни, което намалява нивата на кортизол в човешкото тяло. Странното е, че ако продължат да не се логват в своите акаунти за по-дълъг период от време, започват да изпитват неудовлетвореност от нещата, които правят.

 

Прочетете още