Обявиха левичарите за демони

Обявиха левичарите за демони
leftyfretz.com
13 Август 2020

Преди известно време най-важният религиозен орган в Турция предизвика скандал, като сравни хората, които ядат с лявата ръка, с "демони". Диянет - дирекцията по религиозните въпроси в страната, посочи това в раздел за въпроси и отговори на своя уебсайт, припомнят Euronews.

"Създавайки основните принципи по отношение на яденето и пиенето, пророкът Мохамед не е определил храненето с лявата ръка като приятно", заявиха от Диянет в отговор на въпрос на хранителните навици. "Всъщност той е отдавал голямо значение на този въпрос и е предупредил, че демоните ядат и пият с лявата ръка. За това съветвал децата да използват дясната си ръка, когато ядат или пият."

От Диянет уточниха, че все пак храненето с лявата ръка е приемливо за хора с физически увреждания. Дирекцията по религиозните въпроси в Турция официално е държавна институция, но нейните фатви или укази нямат правна сила.

С лявата ръка по-добре си служат от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла - по-малко. Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е левичар или десничар още в утробата на майката.

Известни левичари сред политиците и държавниците през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски монарси. Левичари са например принц Уилям и Дейвид Кмерън.

В армията от левичари са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи и Рафаело, Микеланджело и Никола Тесла, Сергей Рахманинов и Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в киното - Анджелина Джоли и Никол Кидман.


Източник: vesti.bg


 

Прочетете още