Обявиха левичарите за демони

Обявиха левичарите за демони
leftyfretz.com
6 Февруари 2018

Най-важният религиозен орган в Турция предизвика скандал, като сравни хората, които ядат с лявата ръка, с "демони".

Диянет - дирекцията по религиозните въпроси в страната, посочи това в раздел за въпроси и отговори на своя уебсайт, съобщава Euronews.

"Създавайки основните принципи по отношение на яденето и пиенето, пророкът Мохамед не е определил храненето с лявата ръка като приятно", заявиха от Диянет в отговор на въпрос на хранителните навици. "Всъщност той е отдавал голямо значение на този въпрос и е предупредил, че демоните ядат и пият с лявата ръка. За това съветвал децата да използват дясната си ръка, когато ядат или пият."

От Диянет уточниха, че все пак храненето с лявата ръка е приемливо за хора с физически увреждания. Дирекцията по религиозните въпроси в Турция официално е държавна институция, но нейните фатви или укази нямат правна сила. В Индия, например, употребата на лявата ръка е ограничена по хигиенни съображения, тъй като е прието човек да се почиства с нея след посещение на тоалетната.

Това съвсем не е първото спорно изявление на турското главно мюфтийство. Диянет предизвика спор миналия месец, като обяви, че според ислямското право момичета, които са на девет години, могат да се омъжват. Това подтикна депутатите от опозицията да поискат от правителството да започне разследване за детските бракове в Турция.


Източник: vesti.bg

 

Прочетете още