Невероятни татуировки, вдъхновени от произведения на изкуството

neveroqtni-tatuirovki-vdyhnoveni-ot-proizvedeniq-na-izkustvoto
Снимка: Gui Seiz
27 Октомври 2014

Историята на татуировките започва, може би, с човешката история. Трудно е да се каже кога за пръв път човек е нанесъл рисунка на своята кожа, но се счита, че историята на татуировката е на повече от 60 000 г. Най-древните татуировки в историята са намерени при разкопките на египетските пирамиди, върху мумии на възраст 4 000 г. Началото на историята на татуировката датира от много по-рано, още при първобитно-общинния строй. Тя е служела не само като украшение, а и като племенен знак, като тотем и освен всичко това, е носела определена магическа сила.

Причините за появата на татуировката, не са ясни. Според една теория, това е нормален процес от естествени наранявания на кожата, случайно получени от хората през Каменния век. Раните и одраскванията са се сливали в причудливи форми, отличаващи техния носител от съплеменниците му като храбър воин и добър ловец. 



Различни видове татуиране са практикували всички народи от Европа, Азия, индианците от северна и южна Америка и разбира се, жителите на Океания. Индонезийските и полинезийските племена, при които татуирнето се предава от поколение на поколение, са най-добрия пример в антропологичните доказателства за социалното значение на татуировката.



В историята на татуировката много пъти е било доказвано, че има значение и къде точно е изрисувана тя.

С разпространението на християнството, обичая на татуирането започнал да се изкоренява като съществена част от езическите обреди. Забраната била толкова сурова, че татуирането не се практикува в Европа чак до XVIII век. По ирония на съдбата, християнските мисионери, отправяйки се в далечните страни да покръстват диваците, също като моряците, се татуирали за спомен от пътешествията.

В 21 век, татуировката е мода. Тя варира от птичка на плешката, до звездичка на шията. Това е масовият знак на широкоскроеното, младо поколение. И със своята масовост, татуировката започва бавно да губи значението, което е влагано в нея.

В тази статия сме събрали няколко интересни примера за това как татуировката, белег на ранга в обществото преди хиляди години, заклеймявана в християнска Европа преди време и просто мода в наши дни, може да бъде вдъхновена от велики произведения на изкуството.

1. Японският художник и гравьор Кацушика Хокусай, с неговия шедьовър „Голямата вълна при Канагава“



2. "Звездна нощ" от Винсент ван Гог





3. "Фалшивото огледало", Рене Магрит



4. "Война и Мир", Пикасо



5. "Буря в Галилейско море" е картина на Рембранд ван Рейн. Това е единственият морски пейзаж на Рембранд.


Нарисувана е през 1633 година и до 18 март 1990 година се намира в музея Изабела Стюърт Гарднър в Бостън,Масачузетс, когато бива открадната. Картината е в неизвестност след обира, когато преоблечени като полицаи крадци отмъкват 12 картини от същия музей. Празните рамки на картините стоят на същите места и до днес.

6. Густав Климт, "Целувката"



7. "Импресия по изгрев слънце" от Клод Моне



8. Салвадор Дали, картината "Слонове"



9. "Сътворението на Адам", понякога наричана "Сътворението на света", е стенопис в Сикстинската капела, нарисуван около 1511 г. от Микеланджело.



10. "Персистенция на спомена", Салвадор Дали



11. “Le Violon d’Ingres,” от Man Ray, един от най-известните представители на художествената фотография в света.
Кариерата му започва като топограф и графичен дизайнер. През 1911 г. се занимава с живопис и скулптура и поддържа тесни връзки с европейския авангард. Четири години по-късно вече работи като фотограф на свободна практика. Ман Рей се смята за един от пионерите на съвременната фотография. Заедно с Лий Милър разработва процеса насоларизация и го използва предимно в портрети, но също така и в актова фотография. Неговите „рейографии“ имат съществен принос за развитието на фотографията без фотоапарат.

Прочетете още