Намислете си желание - Персеидите идват

Намислете си желание - Персеидите идват
Снимка: Zexsen Xie
12 Август 2017

Избягайте далеч от градските светлини и смог, за да гледате падащите звезди. Пикът на метеоритния поток Персеиди за Северното полукълбо ще бъде в нощта на събота срещу неделя. За територията на България тази година най-много падащи звезди ще има през деня - от 16.00 до 18.30 часа на 12 август, затова и няма да можем да ги видим.

През нощта условията ще са подходящи едва след 02.00 часа заради ярката Луна, чиято светлина ще затруднява звездобройците. Това не е причина за притеснение, тъй като метеорите в небето ще са до 150 в час (по 2-3 на минута).

По традиция, в България любителите на тези природни явления се събират на река Велека, за да наблюдават небесното шоу. Гледането на звездите изисква търпение, затова е добра да се погрижете за комфорта си с одеяло или столче, съветват заклетите звездобройци.



Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството от около 2000 години. Първите сведения за него са в китайски исторически хроники от 36-та година след Христа. Официално за откривател на метеоритния дъжд се смята белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетеле (1796-1874 г.), който съобщава за явлението през август 1835 година. А за пръв път падащите звезди са преброени през 1839 година - 160 на час.

Персеидите са получили името си от съзвездието Персей, откъдето изглежда, че идват. Истината е, че "падащите звезди" са остатъци от кометата Swift-Tuttle. Тя е най-големият познат обект, който редовно минава покрай Земята. Ядрото на кометата е с диаметър от около 26 километра. За последен път е преминала покрай Земята през 1992 година, а следващият път ще бъде през 2126 г.

Земята преминава през останките от опашката на кометата всяка година, което създава ежегодния звезден дъжд. Персеидите са бързи, бели метеори, като по време на максимума се очакват да падат по около 150 на час и навлизат в Земната атмосфера с около 60 км/с. Потокът е активен между 17 юли и 24 август.

Прочетете още