Любопитки за виното: какво не знаем

Любопитки за виното: какво не знаем
Снимка: Philippe Put
5 Февруари 2016

Ще ви опияним в сладки мисли за любима напитка в студеното време : ) Виното съществува от хилядолетия и се е превърнало в традиция за различни народи и култури. Съществуват хиляди вариации на божественото питие – по цвят, вкус, произход… Какво обаче не знаем за виното?

1. Пиенето на вино допринася за подобряване на сексуалния живот
Италианско проучване сочи, че жените, които пият по 2 чаши вино дневно, изпитват много по-голямо удоволствие от секса.

2. Китайците са най-големите консуматори на вино 
През 2013 в Китай са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение, французите са консумирали с около 5 милиона по-малко - около 150. Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат като конзуматори, едва под номер 4.


3. Не всяко вино помага за доброто ни здравословно състояние
Червеното вино e добре познато с антиоксидантните си свойства, които защитават сърцето. Бялото вино съдържа тези полезни вещества в пъти по-малко. Колкото и полезно да е виното, не преминавайте границата от 1-2 чаши дневно.

4. Името на виното обикновено идва от географския произход на гроздовите зърна
Повечето европейски вина са наименувани на специфичните географски райони, от които произхождат. Един много известен пример е Bordeaux, от името на района Bordeaux във Франция.

5. По цвета, можете да познаете географския произход на напитката на боговете
Едно от нещата, които можете да познаете, когато погледнете цвета на виното, е регионът, в който са узрели гроздовите зърна (климата, влажността и др.) Тъмните гроздови сокове говорят за по-хладен климат, докато по-светлите оттенъци са индикатор за топъл и сравнително сух такъв.

6. Жените се напиват по-бързо от вино
Един доста интересен факт! Жените се напиват по-лесно от вино, поради съотношението на водата и мазните в тялото си. Женското тяло съдържа повече мазнини от мъжкото и задържа повече вода, съответно попива и повече от погълнатия алкохол.

7. Виното не ни прави дебели
Докато бирата се слави с образуването на бирено коремче, с напитката на боговете такава опасност не съществува.

Прочетете още