Лъжливи факти, наложили се като истини

lyjlivi-fakti-nalojili-se-kato-istini
Снимка: Ged Carroll
19 Ноември 2014

Промиването на мозъци с подмяна на истината, е услужлив маркетингов похват. В крайна сметка, не можеш да провеждаш собствено задълбочено проучване за всяко нещо, което консумираш или искаш да закупиш по една или друга причина. Понякога по-лесният вариант е да се доверим на рекламата. Но не забравяйте, че нейната цел е да продава, а не да бъде в услуга на клиента ;))

Ще ви споделим за някои от нашите открития относно факти, които сме свикнали да приемаме за истина, а те определено НЕ са!

Прост пример за добро настроение, преди да се захванем сериозно за работа ;))



Приема се за достоверно, че алкохолът повишава телесната температура. Това, обаче, не е вярно. Може да повишава само "градуса на настроението", с температурата на човешкото тяло действа по обратния начин - понижава я. 



Мит: мозъчните полукълба при човека не са развити еднакво. Всъщност, креативността и аналитичното мислене са плод и на лявото, и на дясното полукълбо. 



Поредната плоско-скалъпена измислица е, че алкохолът убива мозъчните клетки. Това също не е вярно, стига да не се прекалява до степени на пристрастяване и алкохолизъм ;))



Говори се, че първият президент на САЩ, Джордж Вашингтон, е пушил трева



Да, американският лидер е израснал сред индийски коноп, но няма как да знаем дали гореспоменатото е абсолютната истина...

Смятаме, че е опасно, ако събудим сомнамбул. Реално, ако го сторите, няма да му причините никаква вреда, освен да го объркате - какво прави и къде се намира... Ако все пак предпочитате да не го смущавате, опитайте се да го насочите обратно към леглото му.  



Широко разпространено е, че витамин С укрепва имунната система. Зависи от количествата, обаче. Ако приемате по 1 хапче на ден, това няма да ви спаси от настинките. Препоръчват се високи дози, най-добре чай с много лимон и мед ;)) 



Приема се, че мореплавателят Колумб първи е открил, че земята е кръгла. Той вярвал, че планетата ни е сравнително малка сфера и твърдял, че може да достигне Далечния Изток, пътувайки от Европа само на запад. Е, изненадващо за повечето от нас ще бъде да научим, че през 15-ти век не само той е вярвал, че Земята не е плоска- това е било широко-разпространено схващане сред по-начетените хора. 



Псевдо-учени се опитват да ни втълпят, че различните части на езика имат различни рецептори. Истината е, че усещането за вкус се формира благодарение на целия език. 

Поредният мит: имаме 5 сетива – това са зрение, вкус, обоняние, слух и осезание. Те за пръв път са били обобщени още в древността от Аристотел, който наред с надхвърлящите епохата му твърдения, е имал и доста неловки ситуации, в които изпадал от своите тези. 



При съвременния анализ на чувствата на човешките същества се оказва, че те не са 5, а са цели 9. Необхванатите от Аристотел сетива са: термоцепция (това е чувството за топлина или за липсата й, която усещаме върху своята кожа; чрез това свойство на кожата се осъществява терморегулацията на тялото); еквибриоцепцията (представлява чувството на равновесие и се определя от съдържащите се в кухините на вътрешното ухо течности, а при хората, които имат проблем с равновесието и се страхуват от височини, всъщност имат проблем със състоянието на кухините във вътрешното ухо...); ноцицепцията или възприемането на болка от кожата, ставите и от органите на човешките органи (такова чувство не се изпитва от мозъка, тъй като той няма чувствителни към болка рецептори); проприоцепцията, което означава осъзнаване на собственото тяло (това е разбиране за това къде се намират отделните части от нашето тяло без да ги чувстваме или виждаме). Някои учени причисляват към новите чувства и т.нар. шесто чувство или интуицията.



Още едно погрешно схващане е, че бръсненето или късото подстригване, сгъстява косата. Това е по-скоро зрителна измама, защото новите косъмчета са щръкнали и видимо изглеждат по-плътни.

Прочетете още