Как се проверява износването на гумите

Как се проверява износването на гумите
Снимка: Tiomax80
15 Ноември 2018

Нахлуването на хладен въздух ще започне от днес - 14 ноември. Освен застудяване, в четвъртък очакваме и слаби валежи. В планините, предпланинските райони и високите места на Източна България ще превали сняг. Съществена снежна покривка до края на тази седмица обаче не се очаква. Дневните температури в следващите 7 дни ще са от 10-12 градуса в началото на седмицата до едва 7-8 градуса в петък, когато се очаква да е най-студено. 

Започват и проверките за зимни гуми. Зимната гума е направена от мека смес, която позволява да запази еластичност в изключително студено време и създава постоянно сцепление със студената настилка… скъсяват спирачния път и създават сцепление при зимни условия, в същото време създават контрол над превозното средство. Важно е често да проверявате износването на гумите, за да осигурите безопасността на автомобила си. 

Зимните гуми по-бързо ли се износват от летните?
Не, зимните гуми не се износват по-бързо от другите. Каучукът в действителност е различен, но има същата издръжливост.

Кога трябва да проверя износването на моите зимни гуми?
Трябва редовно да проверявате външния вид на гумите си, например по време на техническо обслужване. След 5 години употреба гумите трябва да се проверяват от специалист всяка година. След 10 години употреба гуми трябва да се заменят.

Кога трябва да заменя зимните си гуми?
Зимните гуми трябва да се заменят с нови при достигане на предвидения в закона индикатор за износване (оставаща дълбочина на протектора: 1,6 мм). Някои марки зимни гуми имат и маркировка във формата на снежинка върху страницата си, която указва местоположението на индикатора за износване при оставаща дълбочина на протектора от 4 мм. Този междинен индикатор за износване е полезен за потребителите в някои европейски страни със специален регламент за зимни гуми. 

Последен съвет за пътя
Когато шофирате със зимни гуми в студени условия, трябва да проверявате налягането поне веднъж месечно. Не намалявайте налягането при напомпване, тъй като това може да засегне работните характеристики. Например, ако при температура от 20°C налягането в гумата е 2 бара (29 psi), при 0°C то може да е само 1,8 бара (26 psi).

От полицията могат да наложат глоби и за фарове и габарити, които не светят, както и за неработещи чистачки или липса на течност за измиване на стъклото.

Прочетете още