Искате ли да бъде премахнато лятното часово време

Искате ли да бъде премахнато лятното часово време
Снимка: Marco Verch
9 Юли 2018

Европейската комисия започна проучване, продължаващо до 16 август, при което хората могат да обяснят дали искат да запазят лятното часово време или да го премахнат, както и дали предпочитат лятното или зимното часово време. Според ЕК, проучването е предприето след искане на Европейския парламент през февруари, а също и заради желанията на граждани от някои страни членки на ЕС.

В проучването се задават пет въпроса: как се преживява лятното часово време, дали хората искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад. През март анкета показа, че 73 % от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време. Малцина обаче очакват то да бъде премахнато през следващите пет години.

Лятното часово време е въведено в няколко европейски страни с цел да се пести енергия през Първата световна война. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври.

В допитването можете да участвате тук (линк)

 

Прочетете още