Ирански музикален сайт трие образите на жени от обложките на албуми

Ирански музикален сайт трие образите на жени от обложките на албуми
Снимка: Hampus Liljekvist
21 Октомври 2019

Албумите на любимите ни изпълнители не се изчерпват само с музиката. Да, това е същественият елемент на съдържанието, но трябва да признаем, че ролята на корицата е от ключово значение за цялостното възприемане на албума. 
Въпреки това, Ирански музикален сайт не е съвсем съгласен с тази гледна точка и начинът, по който някои обложки изглеждат. Дотолкова притеснени от евентуалното лошо влияние на изображенията върху албумите, в Иран стигат до там, че ги цензурират. Питате се какво дяволско изчадие има на корицата на албума? Жени.

В 21-ви век, в изкуството също има цензура. Обложките на албуми на големи звезди като Лейди Гага, Бионсе, Ариана Гранде, Лана Дел Рей и други, биват коригирани най-безпощадно..Цензурата в Иран е толкова сериозна, че единственото решение е лошо използван Photoshop за премахване или замазване на женските образи. 

Потребител в социалните мрежи пръв сигнализира за това безумие, след като се опитва да намери онлайн новия албум на Тейлър Суифт и попада на иранския стрийминг сайт случайно. Там открива огромна колекция от манипулирани обложки на музикални албуми, като от тях брутално са заличени женските образи. Първоначално потребителят с име Izzi е толкова шокиран от абсурдните визуални корекции, че решава да даде гласност на безумието в Twitter. Личен негов фаворит е обложката на сингъла Shallow на Лейди Гага и Брадли Купър от филма "Роди се звезда". Да премахнеш Лейди Гага, но да оставиш Брадли, е абсурдно творческо решение. И както споделя Izzi, не е тайна, че в някои страни от Близкия изток се цензурират отделни женски образи, като се добавят дрехи и хиджаб. И това не е ок. Но истината е, че иранският стрийминг сайт достига до едно съвсем друго ниво: "Надявам се това да донесе известна осведоменост на света, че някои жени все още са изправени пред този вид дискриминация дори в 21 век".

Lady Gaga - Joanne


Lana Del Rey - Nfr!

Lady Gaga - A Star Is Born

Beyoncé - Spirit

Avril Lavigne - Head Above Water Cover


Little Mix Ft. Nicki Minaj - Woman Like Me



Céline Dion - Ashes Steve Aoki Deadpool Demix


Billie Eilish - When We All Fall Asleep


Katy Perry - Small Talk


Dua Lipa - Dua Lipa



Ariana Grande - Imagine


Kygo And Whitney Houston - Higher Love

Camila Cabello - Liar


Meghan Trainor - Badass Woman

Lana Del Rey - Doin' Time Album

Celine Dion - Courage

 

Miley Cyrus - She Is Coming

 

Bebe Rexha - Last Hurrah

 

Beyonce - Homecoming

 

Taylor Swift - Lover

Прочетете още