Полу-хъскито Хъси се нуждае от помощ и дом!

hysi-se-nuzhdae-ot-pomosch-i-dom
29 Септември 2015

Преди да ви запознаем с поредната кучешко-човешка история, която се нуждае от побутване, за да има щастлив край, ще ви припомним защо САМОЦЕЛНОТО развъждане на кучета не води до нищо добро.

Това трябваше да е сърцераздирателен разказ. Но стана по-скоро гневен. Защото отново и отново се повтаря едно безумие, с което сам човек не може да се бори. Знаете ли, че в училищата в Израел децата имат свободноизбираеми дисциплини, сред които е и дресирането на кучета? А родителите в България учат потомството си, че кучетата са лоши, мръсни и хапят. И малките израстват със съзнанието, че висша цел в кучешкия живот е да мразят и нападат хората. Тъжно, тъжно...

Tерминът "порода" не е част от класификацията в биологията . За понятието порода няма научно определение. "Вид", например, си има определение - за да бъдат животните от един вид трябва да могат да се размножават помежду си и да дават плодовито поколение. Породата е човешка селекция по предпочитание.
За пример: хората обичат бели тигри и са ги създали изкуствено. Въпреки многото мутации, те продължават да ги развъждат. Всички бели тигри в момента ca роднини, защото водят началото си от един баща. Минали са 50 години от създаването на породата и сноби-комплексари с пари продължават да купуват бели тигри, защото е престижно. 

Много често породата и белезите, които я характеризират, са белези на болест. Развъждаме си ги така, защото ни харесва. Много от добре известните и любими кучешки породи, са резултат на болест/генетичен дефект. Породата е ограничаване на генетичното разнообразие. Но хората се интересуват предимно от това, което им изглежда добре. Повечето хора. И развъждат - самоцелно, неконтролируемо, срещу заплащане или просто, за да гушнат поколението на любимото си куче... Правят кучешки бебенца на поразия. 

Това е една от най-модерните породи в момента: хъски. Няма да изброяваме плюсовете и минусите на това да имаш такова куче - ако сте почитатели, ще се запознаете отлично с тях, преди да си вземете хъски.



А това не е хъски:



Когато некастрирано мъжко хъски подуши некастрирано, но разгонено безпородно женско куче и собствениците на хъскито го оставят да си "свърши кефа", се получава това. В нашия случай, се казва Хъси.



Същото става и ако безпородно мъжко, некастрирано куче, срещне разгонено женско хъски. Кучетата не са виновни - въпрос на хормони, на инстинкт. Те не изпитват удоволствие от секса, а просто си вършат работата - така им е закодирано по природа.

Виновни за появата на Хъси и на всички като Хъси, са хората. Тези, които развъждат самоцелно. Неконтролирано. И абсолютно безсмислено!

Хъси е мъжко куче, на около 2-3 години. Неотдавна е изхвърлен на улицата. Освен многото кожни болести и тежката анемия, с които се е справил, той е бил нападнат от други бездомни кучета, в следствие на което е отхапана част от едното му ухо. Благодарение на грижите на добронамерени хора, Хъси е вече здрав. Мил и любвеобилен, търси човек със спортен дух, който обича движението, дългите разходки и целувките!

Хъси е кастриран, ваксиниран, чипиран и с европейски паспорт - напълно готов да получи най-накрая дома, който заслужава.
До момента не е правен опит дали се разбира с котки. С кучетата е малко предпазлив в началото, но щом се довери и види, че няма кой да го нападне, става нормално и мило животно. Хъси има проблем с пазенето на храна - вероятно поради дългото гладуване. Трябва да се храни отделно, а с времето и търпението този проблем може да бъде преодолян. Плаче за човешко внимание и се радва, щом получи такова. Хъси е ходил и на учител/треньор. С кучето е работено, но има още какво да се желае.


Борбата за здравето му продължава вече дълги месеци. Ани Петкова не може да се справи сама. След като Хъси е абсолютно подготвен за нов живот, молим за помощ - споделете историята му, за да може някой да припознае в него своя нов приятел



Пишете ни на dj@radioenergy.bg или в официалната Facebook страница на Radio ENERGY Bulgaria - ТУК. Разбира се,може да се свържете и директно с момичето, което полага грижи за Хъси - тук.

Прочетете още