Хеопсовата пирамида с надпис "ЛОКО 2019"

Хеопсовата пирамида с надпис
Снимка: István Berta
8 Януари 2019

Оставихме следа върху нова историческа забележителност! Вандалски надпис - "Локо 2019" осъмна върху Хеопсовата пирамида. Снимката на издълбания в камъка текст се появи в социалните мрежи. Твърди се, че е автентична и е заснета преди два дни - на 5 януари, когато български туристи с потрес забелязали надписа. 

"Стана ми криво и тъжно. И ме хвана срам! Нямам какво друго да направя, освен да се моля следващите поколения да оценяват заветите и да пазят историческите ценности." - това написа Мила Димитрова в профила си във Фейсбук. 



Хеопсовата пирамида е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и е най-известната пирамида в света. Стените й са ориентирани към четирите посоки на света, входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, както и недовършена подземна камера. 

През октомври мемориалният комплекс в японския град Хирошима също стана жертва на вандализъм от двама сценични работници в Националната опера. Тогава те надраскаха паметника с черен спрей с надпис "Локо София" и впоследствие се извиниха, но бяха уволнени. Още тогава в социалните мрежи се появиха колажи с надписа на различни туристически обекти и забележителности. Включително и върху Хеопсовата пирамида.

Прочетете още