Грешките, които правим през лятото

Грешките, които правим през лятото
Снимка: Luis Hernandez
18 Юни 2018

Лекият слънчев загар е едно от най-секси нещата, с които всеки от нас бърза да се изфука още в началото на лятото. Лятото, обаче, е сезонът, в който радостта от хубавото време и по-тъмната кожа, трябва да бъде подплатена с определени грижи за косата и тялото. Това са най-често допусканите грешки:

Забравяме дневното почистване
Летните жеги разширяват порите през деня и в тях се натрупва повече замърсяване. Почистването сутрин и вечер е добре за по-студените периоди от годината. През лятото е хубаво да почистваме лицето 4 пъти дневно, било то и с мокри кърпички. 



Не ексфолираме, за да запазим тена
По този начин се постига обратен ефект - натрупаните мъртви клетки запушват разширените от топлото време пори и кожата повяхва, а тенът става неравномерен. Ексфолирането стимулира регенерацията на кожата и кръвообращението. 

Бъркаме омазняването с хидратацията
В жегите, организмът губи повече течности, а кожата се дехидратира допълнително от слънцето, солената вода и климатиците в затворените помещения. Затова е хубаво дневният прием на вода да се увеличи поне с 50%. 

Спираме защитата, защото имаме тен
Вредните UV-лъчи влияят дори на кожата с тен, макар и по-малко. Слънцезащитните мазила с висок фактор са задължителни по всяко време през лятото. 



Забравяме за устните
Устните не се зачервяват и не болят толкова при изгаряния, но също страдат от слънцето. Те са двойно по-застрашени, защото имат двойно по-ниско съдържание на влага от останалата част на лицето. 

Не пазим косата
Косата и скалпът на главата са изложени много повече на слънчевите лъчи, отколкото кожата на лицето. Вземете мерки - използвайте слънцезащитни спрейове или носете шапка. Другият враг на косата през лятото, е водата. Честото къпане в банята или в солената морска вода, уврежда косата. Хидратиращите масла са спасителен вариант.



Не носим слънчеви очила на плажа
Зоната около очите е наистина деликатна и много нежна и единственият вариант за предпазване, освен околоочните кремове, са слънчевите очила. 

Не четем листовките на лекарствата и добавките (целогодишно!)
Приемът на някои витамини и лекарства е свързан с категорична забрана за излагане на слънце. В резултат често се получават пигментни петна, кожни раздразнения, а понякога и сериозни възпаления.


Източник: www.elle.bg

Прочетете още