Фотографът, който снима съпругата си на фона на ужасяващи бури

fotograf-snima-sypruga-vreme-burq-tornado
Снимка: Brinks Alo
21 Октомври 2014

"Има много невероятни и впечатляващи снимки на времето, но аз искам да правя нещо малко по-различно...", споделя Wegner. 

Лошото време кара повечето обикновени хора да се затварят вкъщи. То влияе и на фотографите – събират екипировката и чакат по-благоразположени сезони, температури, атмосфера... Но всяко правило си има изключение, то съществува и тук и това е фотографът Nicolaus Wegner, който се старае да бъде възможно най-близо до опасността... заедно с жена си!

В неговите зашеметяващи ‘снимки на времето’, Wegner, който е на 34 години, улавя красотата на небето, а в кадъра винаги е и неговата съпруга – Daow.



За да хване бурята в най-добрия за снимка момент, двойката, която е заедно от 4 години, използва метеорологични способи, за да предначертае пътя на лошото време. Повечето от снимките са в щата Wyomin, но има и такива от Montana и Nebraska.

Когато не преследват бури, те снимат сватби заедно.



Светкавиците са най-голямата опасност, градушката е следващата в списъка. Двамата „рядко“ забелязват торнада, могат да се сетят за едва десетина...

„Когато светкавиците са прекалено много или прекалено силни, не си играем с огъня – покриваме се, докато страшното поотмине, стараейки се да не докосваме електрически уреди, както и нищо метално.“



Въпреки това, той никога не се е притеснявал от идеята, че може да се окаже хванат в капан от бурята – винаги има няколко варианта за измъкване, ако се наложи.

„Не сме преследвачи на бури или луди наблюдатели. И не искаме да бъдем.“

След като си набележат буря, с помощта на прогнозата за времето, двойката се опитва да намери безопасен начин тя да бъде заснета. И докато камерата работи, Daow се приготвя за няколко снимки. По принцип избягват светкавицата на фотоапарата и оставят цялото осветление в ръцете на бурята.



Wegner споделя, че идеята се е родила, защото повечето снимки от прогнозата за времето, били прекалено общи, а той искал да разнообрази „стандарта“ като вкара и жена си в кадрите. Според него женската фигура е чудесна и много фотогенична, затова е решил да използва съпругата си в снимките с идеята да постави човешкия елемент срещу природния. Във всеки момент, обаче, в който някой от двамата се почувства несигурен или застрашен, те просто събират техниката и си тръгват.




„Понякога съм леко нервен, но намирам преживяването за вълнуващо, а в същото време и за страшно... Животът е кратък, опитвам се да улавям миговете и да им се наслаждавам.“




В последните топли дни на есента, това са екстремни, но чудесни идеи за "прекарване на лошото време" - някои казват, че няма по-хубаво от него ;))

Прочетете още