На Димитровден местим стрелките на часовника с час назад

dimitrovden-mestim-strelkite-chasovnik-chas-nazad-zimno-vreme
Снимка: MattysFlicks
24 Октомври 2014

Димитров ден тази година ще се окаже с 1 час по-дълъг. В неделя, 26.10.2014г., точно в 4:00 часа сутринта, ще преместим стрелките на часовниците си с час назад и ще преминем към зимното часово време. Така ще съкратим деня си с 60 минути светлина, за сметка на нощта.

За много хора тази смяна на времето е неудобна. Всички предпочитаме лятното часово време, когато светлите моменти са повече. Лятното завъртане на стрелките на часовника (напред) е с цел - спестяване на разходи за осветление, благодарение на дневната светлина през по-топлите месеци. Така имаме повече активност през светлата част от денонощието, която съвпада с часовете, когато сме на работа или на училище.



Твърди се, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Това предложение било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало на парижани да стават и да си лягат по-рано.

През 1907 г. Уилям Уилет прави по-сериозно предложение в „Пилеене на дневна светлина“, но не успява да убеди британския парламент да го приеме. Германците осъществяват идеята за лятно часово време през Първата световна война, в периода 30 април – 1 октомври 1916г. Великобритания се учи от грешката си и наваксва с примера като първоначално въвежна лятно време от 21 май до 1 октмоври 1916г. Две години по-късно (на 10 март 1918г.), Конгресът на САЩ въвежда лятното часово време, но законът не бива приет добре и скоро е отменен.

Разбира се, има страни, които не спазват графика лятно/зимно часово време. Това са Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан. 119 държави, обаче, всяка пролет и всяка есен местят стрелките на часовниците. България е една от тях. Лятното часово време у нас е въведено на 1 април 1979г.  

Според проучвания, местенето на стрелките с час назад, намалява риска от инфаркт, а лятното часово време го увеличава. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време, се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден - в понеделник. Т.е. ден след Димитровден ще дишаме с пълни гърди и без да се притесняваме ;))

За да не се объркват кога стрелката се мести напред и кога назад, американците са измислили хитра поговорка, която да ги подсеща. Преведена на български, звучи горе-долу така: „Напролет – крачка напред, наесен – крачка назад.“ 

Прочетете още