Безплатно висше образование ако работиш в България

Безплатно висше образование ако работиш в България
Снимка: Thought Catalog
14 Май 2018

Седмица преди баловете и голямата еуфория по случай завършването на поредния випуск 12-токласници, бизнесът у нас предложи висшето образование да е безплатно, ако младежите работят определено време в страната.

В Конституцията на Република България е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме да се определят такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина”. Посоченият оптимален срок за това условие е 5 години.

Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество и то лошо структурирано е по професии, които са необходими. Не съответства приемът, а още по-малко завършващите на пазара на труда.

В момента повече хора завършват специалности като „Право”, „Икономика”, „Администрация” и „ПР”, отколкото са работните места за тях, а в същото време не достигат инженери и ИТ специалисти, въпреки че в тези сфери заплащането е доста по-високо.

Завършилите технически науки и професии през миналата година са по-малко от 5 хиляди, докато в момента се обучават 47 хил. по икономика и 20 хил. по администрация. На практика повече от половината висшисти в последните години работят на длъжности, които не изискват висше образование.

Разбира се, никой не може да забрани на студентите да отидат да учат или работят в чужбина. Но ако са приети по държавна поръчка, държавата може да изиска от тях възвращаемост на вложените средства. Едно от предложенията е държавата да дава на банка, а банката да си иска после парите от завършилите, които са решили да работят в чужбина.

Прочетете още