7+ предимства на малкия град

7+ предимства на малкия град
Снимка: Matthias Ripp
18 Октомври 2019

Животът в малкия град има немалко предимства. Те дават основателна причина хората да предпочитат малкото населено място за живот. Ще ви представим 8 основни аргумента в подкрепа за живота в провинцията, особено за хората, които искат да живеят на по-ниски обороти.

Чувство за общност
Естествено, човек не може да покани целия град у дома на гости, но определено доста от хората се познават (дори и само по физиономия). Това дава някакво предимство, особено когато трябва да се помогне на някого. Дори и да си е изгубил ключовете или кучето. Наскоро в Търговище имаше такъв случай и животинката много бързо стигна до собственика си.

Звездите
Ама истинските. Тези, които виждаме на небето, когато се стъмни. Припомнете си детството и вечерите, прекарани на улицата с приятели. Тогава гледахме звездите и се опитвахме да разпознаем Голямата мечка. В хаотичния живот на големия град все по-рядко имаме време да се връщаме към тези времена. Окъпан в изкуствени светлини, големият град не позволява да се види този звезден килим, който е лесно достъпен в малък град. Понякога само заради това си струва човек да остави светлинното замърсяване на големия град.

Няма трафик и задръствания 
Прагматично погледнато, в малкия град няма кой знае какъв трафик и все ще се намери къде да се паркира. А това със сигурност е голямо предимство, особено ако човек цени времето и нервите си. Освен това разстоянията са кратки и няма нужда да се луташ с часове, за да заведеш детето си на трябва да се добавят и разходите за гориво на колата.

Чист въздух
В момента е спорно доколко гражданите на по-малките градове дишат чист въздух, предвид праха от разкопаните улици, но генерално, в малкия град гърдите определено се разтягат по-лесно. Липсва онзи задушаващ смог от хилядите автомобили на голямото село. Освен това, парковете в малките населени места са винаги на няколко крачки.

Тихо е
Като се замисли човек, не може да пропусне факта, че в малкия град е доста, доста по-тихо. В ситито шумът е постоянна характеристика на градския фон.



Нещата става по-лесно
Няма нужда да обикаляш с часове, за да стигнеш от една институция до друга. Обикновено – банки, администрации и т.н. са концентрирани на едно място, максимум на няколкостотин метра разстояние.

Образование
В детските градини има места и няма нужда човек да пилее време и нерви, за да чака класиране в някакви абсурдни списъци. Освен това, школите в малкия град са лесно достъпни като цени и като локации. С училищата нещата са доста сходни. 

Развлечения
В малките градове също има най-различни начини за забавление, независимо дали става въпрос за нощен живот или за културни мероприятия. Лесно можете да посетите театрални спектакли или да заведете детето си в кукления център. А най-хубавото от всичко е, че винаги има билети.

Животът в малкия град има и своите недостатъци, но ние изтъкваме предимствата, които не са маловажни, особено ако човек предпочита да се концентрира в позитивното, за да си осигури малко по-спокоен живот. 

Прочетете още