28 март: Честит рожден ден, Лейди Гага!

28 март: Честит рожден ден, Лейди Гага!
Снимка: Something For Kate
28 Март 2024

Стефани Джоан Анджелина Джерманота, известна със своето сценично име Лейди Гага, е американска певица и автор на песни, актриса, дизайнер, продуцент, активист, филантроп, бизнесдама, родена на 28 март 1986 г. Лейди Гага е третият най-награждаван музикален изпълнител в историята след Майкъл Джексън и Уитни Хюстърн.

Тя заема третото място с над 250 награди, между които 9 награди Grammy, 1 Оскар, 2 награди „Златен глобус“, няколко рекорда на Гинес, 3 Британски музикални награди, както и отличия от Залата на славата на авторите на песни, Гилдията на модните дизайнери в САЩ и редица организации и комитети, оценяващи актьорско майсторство. Получава признания от Billboard, Forbes, VH1, Time и други.

Националната звукозаписна академия, която раздава наградите Grammy, променя правилата за номиниране в категорията за нов изпълнител заради случая с Лейди Гага през 2009. Макар Гага да е най-популярната изгряваща звезда на годината, тя не може да бъде номинирана за категорията, защото хитът „Just Dance“ ft. Colby O’Donis е сред кандидатите за категорията най-добра денс песен през 2008 г.

Досега певци, номинирани вече за Grammy, не са включвани в кандидатите за наградата за нов изпълнител. С промяната, това правило отпада, стига певецът да не е печелил награда и да не е издавал албум.

Певицата има 13 от престижните награди „VMA“ (Video Music Awards – Видеомузикални награди). През 2010 е номинирана 13 пъти в 8 категории, от които печели рекордните 8. Тогава, за да приеме наградата на вечерта, певицата се качва на сцената облечена в знаменитата си рокля от сурово месо.

Медиите по целия свят гръмват. Някои твърдят, че това е просто опит за привличане на внимание. Истината е, че посланието на роклята е свързано с тогава действащия закон в САЩ, който забранява на хомосексуалните да служат отворено в армията.

“Ако не защитаваме правата си, скоро ще имаме толкова права, колкото има месото по костите ни!”.

Това казва самата Гага. През 2011 открива церемонията по раздаването на наградите със сингъла си „You and I“, преоблечена като мъж. През 2013 отново открива церемонията, като за по-малко от пет минути сменя цели пет тоалета. Тя е носител и на три награди от „Brit Awards“ (британските музикални награди) – за най-добра изпълнителка, най-добра песен и най-добър албум за „The Fame“.

Тя е първият човек с над 1 млрд. гледания в YouTube. На 28 декември 2011 г. тя достига и задминава 2,5 млрд. гледания в интернет. Клипът ѝ „Bad Romance“ заема 5-то място в най-гледани клипове за всички времена в YouTube и през 2010 е най-гледаното видео в света.

Лейди Гага има близо 60 милиона фена в социалната мрежа Facebook, над 78 млн. последователи в социалната мрежа Twitter и над 35 млн. последователи в Instagram. Тя е първият изпълнител със собствена социална мрежа – LittleMonsters.com.

Лейди Гага е обявена за една от най-известните и влиятелни личности за десетилетието, като за 2011 тя заема първо място според списание Forbes. Общият и брутен приход за годините спрямо Юли 2015 възлиза на над 376 милиона щатски долара според същата медийна агенция, с изключение на 2008.

Появява се на корицата на списание Times през 2010 г. за най-влиятелните хора на планетата и е обявена от същата редакция за новата кралица на поп музиката. През 2013 е обявена за жена на годината и заема второ място в листата за най-влиятелни знаменитости.

Лейди Гага става жена на годината на Billboard и за 2015 година, през същата година печели и номинации за награда Grammy, за песента “Til It Happens To You” и за Златен глобус за най-добра актриса в телевизионен сериал, за участието в “American Horror Story: Hotel”.

Лейди Гага бе избрана да бъде първият музикант, който да пее в космоса. Звездата си сътрудничи с НАСА и „Virgin Galactic“, като имаха амбициозната цел да направят първия концерт, извън пределите на планетата Земя. За нещастие полетът, който трябваше да е факт през 2015, бе отменен след разбиването на космическият кораб, по време на тестов полет.

Отново в сътрудничество с НАСА, на официалното представяне на четвъртия албум на звездата – “ARTPOP”, бе представена и първата летяща рокля – проектът “Volantis”.

През 2019 година Лейди Гага спечели Оскар в категорията за най-добра оригинална песен с “Shallow” от саундтрака на филма “Роди се звезда”. Тя не можа да скрие вълнението си по време на своята реч и отдаде почит на своя колега и режисьор Брадли Купър, след като двамата изпяха песента на живо в залата.

Прочетете още