Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ
9 Април 2024

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят:

ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ!


Всяка събота ще правим ефирна разходка из някой от градовете на България. Ще те запознаваме с туристическите забележителности на региона и ще даваме идеи за твоето уикенд пътуване. Тази седмица ще пътуваме до Казанлък.

Казанлъ̀к е град в централна България.Казанлък е център на Розовата долина. В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Когато посетите Казанлък, ще изпитате усещането, че сте в кътче от рая. Тук природата е съчетала красотата и величието на Стара планина с плодородието по долината на Тунджа и с топлите минерални извори. А всеки, който е вдъхнал аромата на маслодайната роза, ще остане очарован и завинаги ще остави сърцето си в Розова долина. Не случайно писатели, поети, пътешественици, художници и артисти са черпили вдъхновението си от Казанлък.

На пръв поглед съвременен град, кипящ в модерното ежедневие на 21 век, но в същото време съкровено пазещ своите традиции, обичаи и културно наследство.

Казанлък е перфектната дестинация за почивка - освен с тракийското си наследство, районът е богат на минерални извори. Минералните води на юг от Казанлък са с висока температура и подходящи както за спа туризъм, така и за лечебни цели. В района на града вече има обособен квартал - “Казанлъшки минерални бани”, където водата е с най-високото съдържание на флуор в България, което я прави една от най-лековитите минерални води. А в Европа има само няколко извора с толкова високи показатели на флуор. 

Места, които да посетите в Казанлък:

Археокомплекс „Долината на тракийските царе“

Най-новият туристически обект в община Казанлък е отправна точка за посещение на всички тракийски гробници и културни обекти в района. В Археокомплексът „Долината на тракийските царе“ може да видите макет на главната резиденция на тракийският владетел Севт III - град Севтополис, да се потопите в света на траките с атрактивна 3D виртуална реалност, която ще ви направи свидетели на тракийски бойни сцени, ритуали и тронната зала на Севт III. В комплекса ще видите восъчни фигури, пресъздаващи сцена от стенописите в Казанлъшката тракийска гробница – първият български обект, включен в списъка на световно културно наследство от ЮНЕСКО и да си направите снимка за спомен в тракийски дрехи. Археокомплексът предлага и велосипеди под наем, с които да обиколите тракийските гробници в района по новоизградени удобни велоалеи.

Историческият музей в Казанлък е сред най-старите, най-богатите и най-известните музеи в България и не трябва да го пропускате, когато посетите сърцето на Розовата долина. Разполага с различни колекции, сред които най-голямата в югоизточна Европа колекция от костни сърпове. А в трезорната зала на музея може да разгледате част от тракийските съкровища, открити в региона - златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове в региона, венци, украшения и принадлежности на траките и бронзовата глава на Севт III.

Един ден в Казанлък със сигурност няма да ви стигне да посетите и Музеят на розата, Художествената галерия, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Музей “Ахинора”, Къща-музей „Дечко Узунов“, Къща-музей „Ненко Балкански“, Етнографски комплекс „Кулата“, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, Минералните бани в Казанлък и Овощник, Паметника „Шипка“, язовир „Копринка“ и да си насладите на уникалната природа и спиращи дъха залези в региона.

А ако вече обмисляте пътуването си до Казанлък, непременно се постарайте да го направите през първият уикенд на юни, когато традиционно в града се провежда Празника на розата. Тази година кулминацията му е на 31 май, 1 и 2 юни и в Казанлък ви очакват с атрактивна програма, изложби, културни събития, розобер, избор на Царица Роза, пъстро карнавално шествие, концерти и много настроение!

Изпълнен с неповторимия аромат на маслодайната роза, обгърнат от мистерията на древните траки, потънал в свежа зеленина и цветове, Казанлък е готов да Ви посрещне по всяко време на годината със своето богатство от исторически и културни забележителности.

Долината на розите и тракийските царе ви очаква!

Кампанията "Покажи ми България" се осъществява с подкрепата на Министерството на туризма и се излъчва всяка събота по Радио ENERGY.

Прочетете още